Pálenky se u Žufánků destilují z vlastního ovoce pěstovaného v sadech ekologického zemědělství na úpatí Bílých Karpat. To se projeví v chuti, kterou si milovníci slivovic, meruňkovic a dalších unikátů jako jsou kdoulovice nebo třeba oskerušovice nemůžou nechat ujít. Pokud něco podobného vyjde v limitovaném množství, servery e-shopu u Žufánků padají po pár minutách. A to se taky stalo s Oskerušovicí 2023, která se hned vypařila. Naštěstí se pro vás jedna lahev ukazuje v naší aukci.
Proč je Oskerušovice tak vzácná? Jeřáb oskeruše je masivní solitérní strom, který se běžně dožívá 400 let. Bývá i 18 metrů vysoký. Jeho dřevo je nejtvrdší a nejvzácnější v Evropě. Neuvěřitelně obtížně se pěstuje, semena musí projít zažívacím traktem ptáků aby se vůbec aktivovala. Trvá minimálně 20 let, než dostanete první úrodu. Po jedné úrodě je zcela běžné, že další rok není na stromě ani kilo ovoce a nebo je pouze na jedné části koruny. Tradice a zkušenosti říkají, že když vám v období kvetení osvítí květy blesk, tak z něj ovoce nevyroste.
Pokud vám ovoce dozraje, tak ho posbíráte a na měsíc dáte na rošty k zhniličkování. Čerstvé, i když zralé plody, nejsou moc ke konzumaci. Jsou tvrdé a nedobré. Až hniličkováním dochází k tvorbě cukrů a tak žádoucích aromatických látek. Každý jednotlivý plod musíte vzít minimálně 10x do ruky, než se z něj stane kvas. Měkkost a tím pádem vhodnost k destilaci lze zjistit pouze hmatem. Každého jednotlivého kusu. Což je obrovský rozdíl oproti švestkám, které sypete do kvasu po tunách.
Tohle neuvěřitelné množství práce stojí za každou lahví Oskerušovice 2023. A tahle s číslem 101 může být jenom vaše.