skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Představujeme české značky: Rozhovor s Robertem Urbánkem z Little Urban Distillery [Video rozhovor]
Nic nám na Alkohol.cz nedělá větší radost, než rostoucí množství českých výrobců v naší nabídce. V následujících měsících bychom vám proto chtěli postupně představit malé české destilerie, kde se vyrábí parádní dobroty světového kalibru. Třeba řemeslné giny, které si v kvalitě nezadají s těmi britskými.
V našem druhém rozhovoru jsme nahlédli do kotle Little Urban ginu, jehož destilérka sídlí v brněnském Králově poli. Krásné láhve se zavoskovaným uzávěrem proudí k zákazníkům od podzimu roku 2018. Značka Little Urban se dnes může chlubit pěti rukodělnými giny ve své stálé nabídce, několika speciálními giny i originály vyráběnými na míru pro konkrétní gastronomické podniky. Nabízíme vám odpovědi na ginové otázky od majitele značky Roberta Urbánka.
Jak začala vaše cesta a kdy jste se dostal k destilování řemeslného ginu?
Začal jsem destilovat na podzim roku 2018. A asi rok a půl předtím jsem se tomu začal intenzivně věnovat a připravoval se na to, že bych něco takového mohl dělat. Začal jsem v okamžiku, kdy jsem byl v pozici, o které jsem věděl, že mě nebaví a že se mi nechce takhle dál pokračovat. Měl jsem asi půl roku na to, abych se rozhodl, co bych mohl dělat jiného. A destilování ginu byla jedna z cest, která mě napadla. A postupem času jsem se utvrzoval v tom, že to je pro mě dobrá cesta.
Jak dlouho vám trval vývoj prvního ginu?
Já jsem si dovezl takový maličký kotlík z Portugalska a v průběhu podzimu roku 2017 jsem si doma v kuchyni dělal fůru vzorků a hledal jsem tu správnou recepturu. Tu směs bylin, která by odpovídala mým představám o tom, jaká má být výsledná chuť a co má rukodělný gin obsahovat.
Měl jsem od začátku jasnou představu o tom, že by gin měl být lokální a tradiční zároveň. Testování mi trvalo asi půl roku, a pak jsem také narazil na určité technologické stropy. Přece jenom, na dvoulitrovém kotlíku se nedá dělat to samé jako na veliké koloně, kterou mám k dispozici dnes.
Ve chvíli, kdy bylo všechno v destilérce postavené a schválené, tak to běželo ráz na ráz. Těch peněz, co jsem zainvestoval do celého toho projektu, bylo strašně moc. A už začaly docházet a potřeboval jsem to vlastně co nejdřív rozjet. Ze základu toho půl ročního testování proběhlo už jen několik pokusů, které byly v několika dnech po sobě, takže do měsíce byla hotová finální receptura.
Jakým způsobem vzniká stařený Matured gin?
Náš český London Dry Gin ukládáme do soudků ze srbského jalovce. Síla jalovce z destilace se tak znásobí ještě jalovcem ze dřeva soudků. Vychází z toho krásný, jalovcově extra výrazný stařený gin s nazlátlou barvou.
Co vás přivedlo k výrobě ginových likérů Sloe gin a Winter gin?
Sloe ginu jsem přišel na chuť v Anglii. Hned jsem si jej zamiloval a už od počátku úvah o vlastní výrobě ginu to bylo něco, s čím jsem počítal. Trnka je naše typická plodina a podle mě by bylo bláznovství to nezkusit.
Winter gin vznikl tak, že když jsme sbírali první trnky na Sloe gin, narazil jsem na malý stromek se zralými aroniemi a mně nějak přišlo, že by to mohlo být fajn, protože jde o velmi podobné plody, které jsou v chuti podobně trpké. Winter gin je tedy Sloe gin, kde jsou místo trnek aronie.
Přemýšlíte o rozšíření sortimentu o další druhy alkoholu?
Jasně, že přemýšlím. Kromě českých ginových specialit se zabývám vývojem chuti jednoho speciálního likéru. Příprava tinktur a míchání za studena se naoko jeví jako jednodušší než destilace, ale ono všechno, co chce člověk dělat pořádně, je celkem složité.
A už druhým rokem mám na stole vermut. Už jsou hotové i etikety, ale nějak ještě nejsem spokojen s výslednou chutí. Navíc nedávno tým Baru, který neexistuje, udělal s Honzou Stávkem výborný vermut a laťku nastavili hodně vysoko, tak mám ještě chvíli co ladit, abych byl důstojným konkurentem.
Vytváříte i giny na míru pro různé gastronomické podniky. Kde všude můžeme tyto limitky ochutnat?
Já nerad používám slovo limitky. Říkám raději třeba speciální edice. I když je to možná jen slovíčkaření. Každopádně máme gin pro bar Super Panda Circus, dělali jsme několik edicí ginu pro Air Café, máme Borovičku pro Lokál, infuzované zajímavosti mají ve Vallmo restaurant. Hotel Medlov má svůj gin a zajímavé jsou také giny s kávovými květy pro Espressionist.
Kolik litrů ginu ročně prodáte?
Prodávám od podzimu 2018 od úplné nuly. Od té doby dodnes byly dva lockdowny, takže si myslím, že to číslo nemá úplně informační hodnotu. Především si myslím, že úkolem nás řemeslných výrobců je pravidelně co nejvíce ukrajovat z velkého koláče značek jako je třeba Dynybyl. Přiznám se, že na to kolik se mi zatím podařilo ukrojit, jsem celkem pyšný.
Ve vaší destilerii pořádáte i různé eventy. Jaké to jsou?
Jsou to především zážitkové eventy. Jde například o výrobu ginových koktejlů, kdy lidi přijdou a já je naučím namíchat si koktejly na bázi ginu. Není to barmanský kurz na míchání koktejlů, ale jde opravdu hlavně o ten zážitek. Takže si povídáme o ginu a lidé mají možnost si vlastníma rukama připravit různé ginové koktejly.
Další event je řízená degustace, kde je to hlavně o povídání a v průběhu toho povídání ochutnáme různé druhy ginu, ne jenom mých, ale i různých světových. Je to i takový historický exkurz od těch nejstarších holandských, přes původní londýnské, až ke dnešním ginům. Event je postavený tak, že i když někdo není ginový fajnšmekr, tak aby byl schopen rozeznat výrazné rozdíly mezi různými druhy ginů.
Posledním eventem je Vyrob si svůj gin, kdy si ve skupině přibližně 8 lidí nachystáme vsázku do kotle, pustíme kotel, povídáme si o ginu, něco popijeme, zatímco se várka vydestiluje. A potom hosté vlastníma rukama pokračují ve všech dalších operacích, potřebných k výsledné láhvi ginu, včetně třeba voskování hrdla a kolkování. Na závěr si každý odnese dvě láhve s vlastními etiketami.
Jaký je váš nejoblíbenější drink s Vaším ginem? A dáte nám recept?
Můj nejoblíbenější je čistý London Dry Gin. Já mám rád gin čistý a tak je to pro mě největší zábava. Ale jako drink je super můj stařený Matured Dry Gin, který má zesílenou chuť jalovce tím, že gin zraje v sudech z jalovcového dřeva. Takže je takový hodně výrazný a ta výraznost toho jalovce se krásně snoubí se zázvorovou limonádou.
Recept od Roberta Urbánka:
- 4 cl Matured Dry Gin
- 10 – 15 cl Ginger Ale
- Tlustý plátek pomeranče na ozdobu
Děkujeme za příjemný rozhovor a přejeme hodně štěstí!
Jestli vás napadá otázka, která v našem rozhovoru nezazněla, tak vám určitě doporučujeme vydat se na jeden z eventů přímo do destilérky, kde vám majitel značky milerád zodpoví vaše dotazy.
Objednejte si Little Urban giny u nás už dnes a zkuste, jak chutná skvělý český řemeslný gin.
Na zdraví!