skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Prosecco - jak se pije a k čemu se hodí
Dlouhé roky byla volba jednoduchá – šampaňské, pokud jste si mohli dovolit luxus, sekt, když byl váš rozpočet poněkud napjatý. Ale to se mělo brzy změnit. Na scénu přišlo italské prosecco. Skvělé šumivé víno za velmi přátelskou cenu, které si užijete jen tak i v osvěžujících koktejlech.
Co je prosecco
Prosecco je šumivé víno, které pochází pouze z italské oblasti Veneto (česky Benátsko). Vyhlášená jsou zejména ta z oblasti mezi italskými městy Conegliano a Valdobbiadene a z oblasti Asolo. Poznáte je podle chráněného označení původu DOCG.
Pravidla pro výrobu prosecca jsou poměrně přísná. Víno musí obsahovat minimálně 85% podíl odrůdy Glera. V kategorii DOCG se připouští pouze bílé prosecco. V rámci kategorie DOC, která označuje základní prosecca, najdete také růžovou variantu. Vzhledem k výše zmíněné podmínce na procentuální zastoupení odrůdy Glera neexistuje nic jako červené prosecco.
Více si o charakteru prosecca a jeho výrobě můžete přečíst ve starším článku Ivety Steinerové.
Jak se pije prosecco
Na rozdíl od šampaňského, kde zpravidla dominují minerální tóny a ovocné noty jsou spíše v pozadí, je prosecco lehčí, svěží, v chutí ovoce a květin. Nejčastěji je v jeho profilu cítit jablka, broskve nebo melouny.
Jak podávat prosecco? Nejčastěji se jako sklenice na prosecco používá klasická vysoká sklenka typu tulipán, jakou byste použili na jiná šumivá vína. I jeho uplatnění je podobné. Využijete ho ke slavnostnímu přípitku, ale také jako welcome drink nebo aperitiv na večírku. Podávat by se mělo vždy dokonale vychlazené. Správná teplota prosecca by se měla pohybovat mezi 5 a 7 stupni, což odpovídá i na otázku, jak skladovat prosecco – v lednici nebo ještě lépe ve speciální vinotéce, která bublinky drží při stabilní teplotě.
Párování prosecca s jídlem
K čemu se hodí prosecco? Zjednodušeně by se dalo říci, že víceméně ke všemu. Užijete si ho totiž doslova od rána do večera. V rámci brunche doporučujeme prosecco podávat s čerstvým ovocem a lehkými sendviči, zejména s parmskou šunkou. A můžete to vzít hezky při jednom – už jste slyšeli o lahodné kombinaci žlutého melounu a sušené šunky? Prosecco jí náramně sluší. Samostatnou kapitolou je pak brunchový koktejl Mimosa. Recept najdete v článku o kousek níže.
Během oběda a večeře se italské bublinky uplatní jako již zmíněný aperitiv, stejně tak se ale hodí jako doprovod k lehčím pokrmům s masem, k sýrům nebo sushi. Pokud tedy váháte, s čím pít prosecco, směle experimentujte. Prakticky nemůžete sáhnout vedle.
Koktejly z prosecca
Proč pít prosecco samotné, když si můžete užít bezpočet skvělých kombinací. Jeho forte jsou zejména elegantní spritzy, prosecco se ale uplatní i v nápojích, které se tradičně míchají se šampaňským (třeba Mimosa). V našem magazínu jich najdete celou řadu.
Když se řekne koktejl s proseccem, první naskočí legendární Aperol Spritz. Sytě oranžový drink ovládl letní zahrádky už před několika lety a nezdá se, že by z výsluní plánoval ustupovat. Nemusíte ale zůstávat jen u něj. Vyzkoušejte také velmi populární Hugo Spritz, ve kterém místo pomerančového Aperolu září italská bezinková lahůdka, Hugo Liquore. Pro milovníky broskví je tu dezertní Bellini. Ze silnějšího ranku je pak ginový koktejl French 75.
Další inspiraci na šumivé koktejly najdete i v článku věnovaném TOP drinkům se šumivým vínem. Prosecco se uplatní v jakémkoliv z nich. Na zdraví!


