Co je prosecco a jak se vyrábí?

29. 10. 2020

Prosecco zažívá v posledních letech velký boom. A není to jen díky raketově rostoucí oblibě koktejlu Aperol Spritz. Sklenka lehkého šumivého vína je příjemným společníkem na zahradní párty, ale poslouží i jako přípitek pro zvláštní příležitosti. Navíc vám na rozdíl od šampaňského neudělá díru do kapsy. Prosecco se v českých nápojových lístcích zkrátka zabydlelo. Pojďme se mu trochu podívat pod špunt. Kde a jak se vyrábí?

Co je prosecco?

Prosecco (čte se proseko s důrazem na druhou slabiku) je jedno z nejoblíbenějších šumivých vín. Vyrábí se výhradně v italské oblasti Benátska (Veneto). To nejkvalitnější, Prosecco Superiore, pochází ze svahů mezi italskými městy Conegliano a Valdobbiadene (Prosecco Superiore Valdobbiadene) a z oblasti Asolo (Prosecco Superiore Asolo). Vína z těchto dvou lokalit se mohou pyšnit chráněným označením původu DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). 

Italský vinohrad, kde rostou hrozny pro prosecco

Své jméno získalo prosecco podle stejnojmenné vesnice. Název Prosecco nesla původně i odrůda vinné révy, ze které se tahle lahůdka tradičně vyrábí. V roce 2009 byla překřtěná na Glera, aby se zamezilo situacím, kdy výrobci šumivého vína z kterékoli části světa označovali svou produkci jako prosecco. 

Prosecco musí obsahovat alespoň 85 % odrůdy Glera a musí pocházet výhradně z Itálie. V nabídce prosecca můžete vybírat z různých stupňů perlivosti. Od výrazně šumivého spumante, po mírnější frizzante, až k tichému tranquillo. Podle obsahu zbytkového cukru se také rozlišuje brut, extra suché a suché prosecco.

Jak se vyrábí prosecco?

Prosecco se vyrábí alternativní metodou Charmat-Marinotti, která je levnější, než fermentace v láhvi, jak je tomu u šampaňských vín. Mezi nejkvalitnějšími DOCG kousky najdete i prosecca kvasící v láhvi, ale jejich cena je pochopitelně poněkud výše, než jsme zvyklí.

Hrozny pro výrobu prosecca se sbírají poměrně brzy, aby se zachovala typická vyšší acidita. Z bobulí se jemným lisováním získá čirá šťáva, která se nechává maximálně 8-10 dní kvasit v nerezových nádržích. Vzniklé víno se přesune do utěsněných natlakovaných nádrží a přidá se cukr a kvasinky, aby se nastartoval druhý proces fermentace. Během toho se uvolňuje oxid uhličitý, který díky utěsnění nemá kudy unikat a tak zůstává ve víně. Bublinky jsou na světě.

Druhá fermentace trvá dalších zhruba 10 dní, i když najdete i výjimečné lahůdky, které kvašení prodlužují na několik měsíců (Charmat lungo). Pak se víno přefiltruje a případně doladí přidáním cukru či trochy tichého vína. V tuto chvíli může prosecco putovat do láhví, kam se plní pod tlakem pomocí speciálního přístroje.

Sklenky prosecca

Prosecco DOC a DOCG 

Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) je označení základního prosecca. Zaručuje, že víno, které máte v ruce, vzniklo v oblasti, ve které se prosecco ze zákona může vyrábět, za dodržení předepsaných výrobních postupů. Oblíbená v této kategorii jsou například prosecca z oblasti Treviso. V rámci DOC si můžete také vychutnat růžové prosecco. Tato varianta se u DOCG nepřipouští.

Jak už jsme si řekli výše, aby prosecco získalo označení Prosecco DOCG, musí pocházet z oblastí Valdobbiadene nebo Asolo v Benátsku. Mimo to ho před lahvováním ochutnává odborná komise, která se zaručuje za jeho kvalitu. 

Jak chutná Prosecco?

Prosecco má lehké tělo a jiskřivé, svěží, výrazně ovocně-květinové aroma. V profilu zpravidla najdete jablíčka, broskve, melouny nebo broskve v doprovodu zimolezu, oříšků a tropického ovoce. Tím se liší od šampaňského, u kterého nad ovocem vítězí minerální tóny. 

V Itálii se prosecco nejčastěji popíjí jako aperitiv, vždy dobře vychlazené a ideálně z tulipánové sklenky. Sluší mu to ale také v míchaných drincích. Kromě už zmíněného Aperol Spritzu rozhodně vyzkoušejte i kombinaci s rybízovým likérem a citronovou šťávou.

Prosecco vládne šumivým vínům a do jeho výroby se pouští spousta vinařů. I proto pro vás neustále hledáme nové a nové lahůdky. V nabídce Alkohol.cz si určitě vyberete.

Vyzkoušejte dobroty z článku