Recept na koktejl Bellini

19. 4. 2022
Kategorie: Wine

Koktejl BelliniLehké koktejly s proseccem a dalšími šumivými víny se dostávají ke slovu zejména v letních měsících. Zejména u milovníků sladších drinků je velmi populární alkoholický nápoj Bellini, který si dnes připravíme. Recept na Bellini obsahuje pouze dvě ingredience a připravíte ho v mžiku. Ideální koktejl na léto. Tak s chutí do něj.

Historie koktejlu Bellini

Bellini drink má své kořeny v Itálii. Stojí za ním jistý Giuseppe Cipriani, zakladatel benátského Harry's Baru. Zdroje se rozcházejí ohledně přesného data, s jistotou ale víme, že šlo o 30. nebo 40. léta 20. století. Původně se objevil v nabídce jen jako sezónní specialita, ale jako nečekaně oblíbený koktejl​ se brzy stal celoročním hitem. 

A kde se vzal název tohoto koktejlu? Giuseppe pojmenoval svůj nápoj Bellini po benátském malíři z 15. století, Giovanni Bellinim. Tóga jednoho ze svatých na jeho obrazu Giuseppemu připomněla něžně růžovou barvu nového drinku. 

Tradičními ingrediencemi na Bellini jsou italské prosecco a broskvové pyré. Existují ale také jeho twisty. Třeba Puccini, který broskve nahrazuje stejným množstvím mandarinkového džusu, Rossini, kde se používá jahodové pyré, nebo Tintoretto se šťávo​u z granátového jablka.

Bellini drink

TIP: Proseccem v koktejlech můžete nahradit i dražší šampaňské a vychutnat si s ním třeba Mimosu.

Suroviny na přípravu koktejlu Bellini

  • 10 cl italského prosecca
  • 5 cl čerstvého pyré z broskví (nebo broskvový džus)

Návod na přípravu drinku Bellini

Sklenku typu flétna nechte důkladně vychladit v mrazáku. Bellini se servíruje bez ledu, proto je tento krok důležitý. Krátce před podáváním do sklenky nalijte pyré a prosecco. Můžete ozdobit plátkem broskve. 

Nápoj Bellini

Hledáte další koktejly s proseccem? Zkuste třeba Aperol Spritz nebo Hugo Spritz. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku