Koktejlová Kuba: Mícháme s Eminente Ron de Cuba

15. 9. 2023
Kategorie: Rum

kubánský rumKdyž se řekne koktejl z kubánského rumu, asi vás první napadne Daiquiri, Mojito nebo Cuba Libre. Ale byla by škoda zůstat jen u téhle klasiky. Zpravidla se totiž míchá z mladých rumů bez výrazného charakteru, které hladce splynou s ostatními ingrediencemi. Proto se dnes pustíme do drinků, ve kterých vynikne chuť​ vyzrálejšího třtinového rumu. A navrch přidáme i jednu gastronomickou lahůdku – rumové crème brûlée po kubánsku.

Pro tyto účely jsme zvolili exkluzivní rum Eminente Reserva 7y. Samozřejmě můžete sáhnout i po zralejším Eminente Gran Reserva 10y, ale za nás si tuhle luxusní dobrotu vychutnáte mnohem lépe samotnou při pokojové teplotě nebo s velkou kostkou ledu.

Coco Collins

Užijte si delší koktejl, který vás v okamžiku transportuje na kubánské pláže. Exotické noty kokosu a osvěžující limetková šťáva skvěle doplňují chuť rumu​. Nebezpečně pitelná záležitost.

Ingredience na koktejl Coco Collins

  • 50 mll rumu Eminente Reserva 7y
  • 20 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 15 ml kokosového sirupu (Monin coco)
  • Perlivá voda na dolití
  • Plátek limety na ozdobu

Příprava Coco Collins

Vysokou skleničku naplňte ledovými kostkami. Nadávkujte jednotlivé přísady, dolijte trochou perlivé vody a jemně promíchejte, aby se všechno hezky spojilo. Sklenku ozdobte dílkem limety a podávejte.

eminente reserva

Více si o koktejlu můžete přečíst v samostatném článku, který jsme mu věnovali.

Punch el nacional

Karibský rum, italský třešňový likér a ananasový džus? Tohle je další dovolenková dobrota. Jako ostatní punče, i tento můžete připravit ve větším množství a servírovat ve džbánku.

Ingredience na koktejl Punch el nacional

Příprava Punch el nacional

Vynásobte množství ingrediencí počtem porcí. Všechny přísady nalijte do vhodné nádoby, promíchejte a vložte do mrazáku. Skleněnou mísu nebo džbánek naplňte do poloviny lede​m. Ukrojte dva plátky ananasu a rozpůlené je vložte do ledu na ozdobu spolu s limetkovými plátky. Led můžete použít, aby ovoce držel hezky viditelné po okrajích. Vyndejte nádobu z mrazáku a obsah přelijte na led. Podávejte.

pravý kubánský rum

Eminente Crème brûlée

Nemáte zrovna chuť na​ koktejl? Křupněte si! Legendární vanilkový dezert s karamelovou krustou si s rumem fantasticky rozumí. Zkuste to a uvidíte sami.

Ingredience na 6 mističek

  • 300 ml rumu Eminente Reserva 7y
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 400 ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 vajec
  • 50 g cukru
  • 50 g vanilkového cukru
  • Hnědý cukr na poprášení
  • Flambovací pistole

Postup přípravy 

Předehřejte troubu na 140℃. Na plech nalijte vodu a umístěte ho na střední rošt. Na sporáku pomalu přiveďte k varu​ smetanu, mléko a vanilkový lusk, pak odstavte a nechte deset minut mírně vychladnout. Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, postupně přilijte mléčnou směs a rum. Naplňte mističky a umístěte je na plech do vodní lázně. Pečte při 140℃ po dobu 90 minut nebo než crème brûlée dosáhne pevnosti a konzistence želé. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pak dezert posypte trochou tmavého cukru, misky zakryjte fólií a umístěte na 6 hodin do lednice. Před servírováním flambovací pistolí zkaramelizujte cukr na povrchu. V téhle fázi můžete přidat i trochu rumu a dezert skutečně oflambovat. 

historie rumu eminente reserva

Eminente: Poznejte pravý kubánský rum

Kubánské rumy se liší od jiných rumů z Karibiku, jako jsou třeba ty jamajské, zejména výhradní destilací v kolonách a také využitím starých sudů, které kubánskému alkoholu dávají velmi specifický charakter. Kubánští Maestros Roneros sudy používají opakovaně a jednotlivé destiláty pak zkušeně mísí. V okolí města Havana vznikají převážně výrazné a suché koktejlové rumy, na opačné straně ostrova pak jemné, ovocné rumy vhodné k samostatnému popíjení.

Eminente stojí mezi těmito dvěma styly a spojuje je v jeden celek. Za značkou stojí nejmladší Maestro Ronero v dějinách Kuby. César Martí spojuje kubánskou rumovou tradici s ohromující znalostí procesu zrání v sudech. Právě jeho experimenty s různými typy sudů dávají rumu výjimečně bohatý chuťový profil​. Historie rumu Eminente Reserva navazuje na výrobní postupy z 19. století. V Eminente najdete ultimátních 70 % vyzrálých aguardientes. Tak vysoké číslo mezi rumy z Kuby nemá obdoby. Díky unikátnímu způsobu zrání a blendingu si rum zachovává jemnost mladých rumů i charakter těch starších. 


 

Vyzkoušejte dobroty z článku

Eminente Reserva 7y 0,7l 41,3%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 229 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem