skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Koktejlová Kuba: Mícháme s Eminente Ron de Cuba
Když se řekne koktejl z kubánského rumu, asi vás první napadne Daiquiri, Mojito nebo Cuba Libre. Ale byla by škoda zůstat jen u téhle klasiky. Zpravidla se totiž míchá z mladých rumů bez výrazného charakteru, které hladce splynou s ostatními ingrediencemi. Proto se dnes pustíme do drinků, ve kterých vynikne chuť vyzrálejšího třtinového rumu. A navrch přidáme i jednu gastronomickou lahůdku – rumové crème brûlée po kubánsku.
Pro tyto účely jsme zvolili exkluzivní rum Eminente Reserva 7y. Samozřejmě můžete sáhnout i po zralejším Eminente Gran Reserva 10y, ale za nás si tuhle luxusní dobrotu vychutnáte mnohem lépe samotnou při pokojové teplotě nebo s velkou kostkou ledu.
Coco Collins
Užijte si delší koktejl, který vás v okamžiku transportuje na kubánské pláže. Exotické noty kokosu a osvěžující limetková šťáva skvěle doplňují chuť rumu. Nebezpečně pitelná záležitost.
Ingredience na koktejl Coco Collins
- 50 mll rumu Eminente Reserva 7y
- 20 cl čerstvé limetkové šťávy
- 15 ml kokosového sirupu (Monin coco)
- Perlivá voda na dolití
- Plátek limety na ozdobu
Příprava Coco Collins
Vysokou skleničku naplňte ledovými kostkami. Nadávkujte jednotlivé přísady, dolijte trochou perlivé vody a jemně promíchejte, aby se všechno hezky spojilo. Sklenku ozdobte dílkem limety a podávejte.
Více si o koktejlu můžete přečíst v samostatném článku, který jsme mu věnovali.
Punch el nacional
Karibský rum, italský třešňový likér a ananasový džus? Tohle je další dovolenková dobrota. Jako ostatní punče, i tento můžete připravit ve větším množství a servírovat ve džbánku.
Ingredience na koktejl Punch el nacional
- 5 cl rumu Eminente Reserva 7y
- 5 ml likéru Maraschino
- 15 ml ananasového džusu
- 10 ml limetkové šťávy
- 5 ml cukrového sirupu
- Čerstvý ananas a plátky limetky na ozdobu
Příprava Punch el nacional
Vynásobte množství ingrediencí počtem porcí. Všechny přísady nalijte do vhodné nádoby, promíchejte a vložte do mrazáku. Skleněnou mísu nebo džbánek naplňte do poloviny ledem. Ukrojte dva plátky ananasu a rozpůlené je vložte do ledu na ozdobu spolu s limetkovými plátky. Led můžete použít, aby ovoce držel hezky viditelné po okrajích. Vyndejte nádobu z mrazáku a obsah přelijte na led. Podávejte.
Eminente Crème brûlée
Nemáte zrovna chuť na koktejl? Křupněte si! Legendární vanilkový dezert s karamelovou krustou si s rumem fantasticky rozumí. Zkuste to a uvidíte sami.
Ingredience na 6 mističek
- 300 ml rumu Eminente Reserva 7y
- 400 ml plnotučného mléka
- 400 ml smetany
- 1 vanilkový lusk
- 6 vajec
- 50 g cukru
- 50 g vanilkového cukru
- Hnědý cukr na poprášení
- Flambovací pistole
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 140℃. Na plech nalijte vodu a umístěte ho na střední rošt. Na sporáku pomalu přiveďte k varu smetanu, mléko a vanilkový lusk, pak odstavte a nechte deset minut mírně vychladnout. Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, postupně přilijte mléčnou směs a rum. Naplňte mističky a umístěte je na plech do vodní lázně. Pečte při 140℃ po dobu 90 minut nebo než crème brûlée dosáhne pevnosti a konzistence želé. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pak dezert posypte trochou tmavého cukru, misky zakryjte fólií a umístěte na 6 hodin do lednice. Před servírováním flambovací pistolí zkaramelizujte cukr na povrchu. V téhle fázi můžete přidat i trochu rumu a dezert skutečně oflambovat.
Eminente: Poznejte pravý kubánský rum
Kubánské rumy se liší od jiných rumů z Karibiku, jako jsou třeba ty jamajské, zejména výhradní destilací v kolonách a také využitím starých sudů, které kubánskému alkoholu dávají velmi specifický charakter. Kubánští Maestros Roneros sudy používají opakovaně a jednotlivé destiláty pak zkušeně mísí. V okolí města Havana vznikají převážně výrazné a suché koktejlové rumy, na opačné straně ostrova pak jemné, ovocné rumy vhodné k samostatnému popíjení.
Eminente stojí mezi těmito dvěma styly a spojuje je v jeden celek. Za značkou stojí nejmladší Maestro Ronero v dějinách Kuby. César Martí spojuje kubánskou rumovou tradici s ohromující znalostí procesu zrání v sudech. Právě jeho experimenty s různými typy sudů dávají rumu výjimečně bohatý chuťový profil. Historie rumu Eminente Reserva navazuje na výrobní postupy z 19. století. V Eminente najdete ultimátních 70 % vyzrálých aguardientes. Tak vysoké číslo mezi rumy z Kuby nemá obdoby. Díky unikátnímu způsobu zrání a blendingu si rum zachovává jemnost mladých rumů i charakter těch starších.