Z čeho se vyrábí rum

23. 6. 2015

Informovali jsme vás o nejrůznějších míchaných nápojích, které si můžete z rumu připravit sami. Víte ale, z čeho se vyrábí rum? Výrobě kvalitních rumů se budeme věnovat v dnešním článku.

Výroba opravdu kvalitního rumu je velmi složitá, skládá se totiž z šesti kroků. Základní surovinou pro výrobu rumu je cukrová třtina, z které se využívá melasa či přímo vylisovaná šťáva. Následně se k surovině z cukrové třtiny přidává voda a kvasnice, po vykvašení se rum začne destilovat.

Nejdůležitější na výrobě rumu je však jeho zrání (tzv. staření), díky čemuž získává svou charakteristickou zlatavě hnědou barvu a chuťové vlastnosti. Rum nejčastěji zraje v sudech po bourbonu či whisky. Pro znalce rumu hraje roli, zdali šlo o sudy americké či francouzské, a rovněž to, kde destilát zrál – zdali v Karibiku či v Evropě. Například rum Zacapa zraje v sudech po sherry Pedro Ximenez. Kvalitní rum zraje nejméně dva roky.

Po zrání následuje filtrace, samotné míchání za účelem vyváženosti chuti a kvality, a následné plnění do lahví. Nyní víte, z čeho se vyrábí rum.

Jak poznáte kvalitní rum?

Skutečně kvalitní rum poznáte podle jeho barvy, krásné vůně, která není oproti tuzemským rumům dráždivá. Opravdu kvalitní rumy se totiž konzumují s naprostou lehkostí a po jejich ochutnání vám v ústech zůstane příjemná chuť. To se vám v případě tuzemských rumů rozhodně nestane.

Jak rum správně konzumovat?

Správně by se rum měl konzumovat při pokojové teplotě ve sklenicích se zúženým vrchním profilem, díky čemuž dokonale vynikne jeho barva a chuť. Sklenici s kvalitním rumem zahřejte v dlani, přivoňte si, zlehka se napijte a poválejte rum v ústech. Chcete svůj zážitek z rumu zintenzivnit? Pak přidejte do rumu kapku vody, čímž se jednotlivé chutě rozehrají.