.
Zacapa Royal Solera Gran Reserva Especial 45%
Jedná se o rum vyrobený systémem solera a to smíšením rumu ve stáří 8 až 30 let. Navíc je scelován ve francouzských sudech Le Bois du Roy z královského dřeva, které tradicí sahají až do dob Francie 13. století. Veškerá péče s výběrem těch nejlepších Guatemalských rumů ve spojení s těmito výjimečnými sudy dává tomuto vskutku královskému (royal) rumu novou dimenzi chuti.
Luxusní, komplexní a ultraprémiový rum, který pochází z dílny mistra blendera Lorena Vasqueze. Má komplexní, elegantní, teplou vůni s vyváženými tóny vanilky, čokolády, sušeného ovoce, dřeva, muškátového oříšku, banánů, ananasu a karamelizovaných pražených mandlí. Chuť je plná a jemně hedvábná s tóny citrusů a karamelu. Závěr je exotický, sladký, dlouhý a pozoruhodně měkký.
Zacapa Sistema Solera 23 Grand Reserve 40%
Položka z dlouhé řady edicí sběrateli oblíbené značky Zacapa. Tradičně směs destilátů vyrobených z tzv. panenského sirupu z vylisované cukrové třtiny. Deklarovaná délka zrání 23 let. Solera funguje jako vícevrstvý (obvykle čtyřvrstvý) systém sudů, kde se ze sudů spodní vrstvy (solery čili podlahy) odebírá zralý produkt, druhá a třetí vrstva (tzv. criaderas čili jesličky) doplní vždy vrstvu nižší a sama odebere destilát z vrstvy vyšší, přičemž úbytek sudů z vrstvy nejvyšší se doplní čerstvým vodojasným destilátem. Konkrétně tenhle rum je rumoví znalci považovaný za “Best in the world”.
Sladký začátek s vůní karamelu, vanilky, kakaa a máslového bonbonu. Pokračuje sherry tóny karamelizovaných pražených para ořechů a opečených lískových oříšků, které doplňuje karamel, banán a sušený ananas. Chuť je komplexní, velkorysá a plná. Začíná hloubkou sušeného ovoce a meruněk, přechází do kořeněného dubu, muškátového oříšku, kůže a tabáku s tóny kávy a vanilky, vyvážené s nádechem skořice a zázvoru.
Destilérka, která si během krátké doby vybudovala skvělou pověst
Zacapa je jediný rum, který se nachází v “Síni slávy karibských rumů.“ Je destilován z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2 333 metrů v sudech z bílých dubů, ve kterých zrál dříve Bourbon a Sherry Pedro Ximenez. Ron Zacapa.
Historie rumů Zacapa sahá až do roku 1976, kdy byla destilerie založena ve městě Zacapa nacházející se na východě Guatemaly 229 m n. m. Výroba rumů začíná na plantážích cukrové třtiny. Plantáže rumů Zacapa se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 m. Destilerie se chlubí, že jejich plantáže jsou pro produkci cukrové třtiny na nejlepším místě na světě, díky kombinaci mikroklima, půdy a teploty.