Zacapa je jediný rum, který se nachází v “Síni slávy karibských rumů.“ Historie rumů Zacapa Centenario sahá až do roku 1976, kdy byla destilerie založena ve městě Zacapa nacházející se na východě Guatemaly 229 m n. m.
Výroba rumů začíná na plantážích cukrové třtiny. Plantáže rumů Zacapa Centenario se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 m. Destilerie se chlubí, že jejich plantáže jsou pro produkci cukrové třtiny na nejlepším místě na světě, díky kombinaci mikroklima, půdy a teploty.
Na rozdíl od ostatních výrobců rumů, kteří pro destilaci používají melasu, což je zbytkový produkt při výrobě cukru, destilerie Zacapa používá takzvaný Panenský sirup (v originále Virgin sugar cane honey), tedy primární výrobek při zpracování cukrové třtiny. Když přijde čas na kvašení, destilerie používá vlastní kmen kvasinek získaných z ananasu: Saccharomyces cerevisiae.
Pokud se posuneme o 2 000 metrů výše, přesněji do 2 333 m n. m., dostaneme se do "The House Above the Clouds". Je to jedno z nejvýše položených míst využívaných ke zrání destilátů. Zde pomalým zráním získávají rumy Zacapa Centenario svoje jedinečné vlastnosti. V horách nižší průměrná teplota 16,66 °C zpomaluje zrání a řidší vzduch a nižší atmosférický tlak napomáhá zintenzivnit infuzi chutí z dubových sudů.
Rumy Zacapa obvykle dozrávají systémem solera, což ale neplatí pro draženou sadu miniatur, která pochází z dřívějších edice. Lze to poznat podle symbolu orchidejí na levé straně, které novější lahve nezdobí. Tyhle rumy zrály klasickou cestou a v podobě 12 lahviček je to opravdový skvost.