Noviny The Times kdysi nazvaly Macallan „Rolls Royce mezi sladovými whisky“. Měly samozřejmě pravdu, snad každý kousek, který skotská palírna s historií sahající do roku 1824 vypustí do světa, stojí za hřích. A pro limitované série jako The Macallan Edition No. 1–5 to platí dvojnásob.
Zatímco No. 1 a No. 2 kladly důraz na zvýraznění vlivu jednotlivých sudů na chuť výsledné whisky, No. 3 se zaměřila na vůně. U pokračování No. 4 pak bylo cílem co nejvíce podpořit proces zrání. Dle slov palírny tato lahev „odhaluje strukturu whisky“.
I proto jednotlivé složky odpočívaly hned v několika různých typech a velikostech dubových sudů:
V sudech značky Tevasa z evropského dubu po sherry, tvořící základ chutí sušeného ovoce, dřeva a zázvoru.
V sudech značky Vasyma z amerického dubu po sherry, které whisky předaly něco z vanilky a mléčných bonbonů.
V sudech Jose a Miguela Martina a v sudech Diega Martina Rosado – v obou případech z evropského dubu po sherry, které dále pomohly s finálním výrazem.
A v několika dalších různě velikých dubových sudech druhého plnění.
Výsledkem je bohatý kousek se kulatou vůní medu, jablka, zázvoru, pomerančové kůry a dřeva, s chutí muškátového oříšku, koření, dubu i jemné vanilky. To vše uzavřeno dlouhým, nasládlým, stále ale příjemně dřevitým závěrem.alko
Velmi povedená whisky, kterou rozhodně ocení sběratelé i investoři. Zejména v případě zkompletování celé série.