Malá skotská palírna Macallan si dělá věci po svém. Whisky vyrábí za použití nejmenších měděných kotlů v regionu pro opravdu intenzivní kontakt s kovem a plně rozvinutou chuť výsledného produktu. Sudy si nechávají vyrábět na míru, aby svým whisky dopřáli to nejlepší zrání. Ne nadarmo noviny The Times nazvaly Macallan „Rolls Royce mezi sladovými whisky“. Měly samozřejmě pravdu. Snad každý kousek, který skotská palírna s historií sahající do roku 1824 vypustí do světa, stojí za hřích.
Whisky Macallan potvrzuje trend, že jde spíš než o délku zrání o výslednou vůni a chuť. A tomu je u Macallan podřízeno všechno. I výběr sudů, ve kterých zraje. To lze pozorovat také u edice A Night on Earth in Scotland, která je ještě něčím jiná. Oslavuje svátek Hogmanay, který je v podstatě skotský Silvestr, kdy se dodržují nejrůznější zvyky. Nejváženější z tradic je ovšem takzvané první překročení prahu po novoroční půlnoci. Pakliže je prvním návštěvníkem tmavovlasý cizinec nesoucí chléb nebo uhlí, znamená to štěstí pro celou domácnost. V dnešní době, jak jistě každý pochopí, se místo chlebu nebo uhlí přes práh podívá spíše láhev dobré skotské. Třeba Macallan A night on earth in Scotland.
A aby to nebylo jen tak, o výzdobu lahve a tuby se postarala francouzsko-japonská umělkyně Erica Dorn. Hravé abstraktní ilustrace na vícevrstvém balení láhve poskytují zcela nový zážitek z rozbalování a jsou inspirovány historickými rituály ohně dominantních při oslavách Nového roku po celém světě. Tak už je jenom na vás, jestli si lahev otevřete, nebo jestli si ji přidáte do sbírky.