Český likér z bylin s italskými kořeny
Bylinný likér byl odpradávna oblíbeným prostředkem na podporu trávení u mnichů v italských klášterech. Právě ti mu dali název fernet – hořký. Jeho recepturu v roce 1850 zdokonalil milánský lékař a fernet putoval do lékáren jako lék na špatné zažívání. Brzy se jeho výroba přesunula do lihovarů a fernet se proslavil po celém světě.
I Lionello Stock svou destilerii založil v Itálii a se svým partnerem začal vyrábět skvělý bylinný likér. Válka se ale na jeho rodné zemi tvrdě podepsala a tak výrobu přesunul do Československa. Nová Stockova destilerie sídlila kousek od Plzně, v Prádle u Nepomuku, kde ji najdete dodnes.
Receptura tradičního českého likéru Fernet Stock
Receptura českého likéru z bylin Fernetu Stock stále vychází z té původní z roku 1927. Fernet Stock e kombinaci bylin, z nichž dvě jsou lokální a zbytek se v té nejlepší kvalitě dováží z celého světa. Celý seznam ingrediencí zná jen hlavní destilatér. Právě on zodpovídá za to, že bylinný ikér Fernet bude chutnat stejně, bez ohledu na to, jak se zrovna „vyspala“ matka příroda. I proto se poměry jednotlivých ingrediencí mohou měnit, ale byliňák Fernet bude vždy skvělý.
Alchymie výroby bylinného likéru
Jak už jsme popsali výše, tradiční český likér Fernet Stock je tak trochu zahalený tajemstvím. Základem chuti je směs 14 bylin, kterou zná jenom hlavní destilatér. Na výrobu Fernetu se každý rok ve Stocku spotřebují tuny a tuny sušených bylinek. A i když je Fernet tradiční český bylinný likér 12 ze 14 bylinek pochází z celého světa.
Mistr destilatér má recept na bylinný likér v hlavě a pečlivě sleduje výrobu v každé fázi. Zkoumá bylinky, jejich sílu, kvalitu a poměr v byliňáku. Matka příroda se musí při produkci Fernetu přeci jenom krotit, aby byl stejně kvalitní a výjimečný jako vždycky.
Macerace a zrání klasického Fernetu
Český bylinný likér vzniká louhováním bylin v třikrát destilovaném lihu, které trvá 8 týdnů. Po filtraci se Fernet přesune na další 2 měsíce do tanků. Bylinný likér dále zraje několik měsíců v sudech, aby nabral tu správnou vůni a chuť.
Tady najdete recept na Bavorák a další drinky s Fernetem.
Výrobce:
STOCK Plzeň-Božkov s.r.o., Palírenská 641/2, 32600 Plzeň-Božkov
Složení:
Melasový líh, směs bylin, cukr, barvivo-karamel
Upozorňujeme, že tento produkt může obsahovat alergeny. Přesné složení a alergeny jsou k dispozici na obalu výrobku. Zkontrolujte prosím před konzumací.