skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Koktejly s fernetem - recept na Bavorák a další drinky
Fernet patří mezi nejpopulárnější bylinné likéry. Díky Fernetu Stock a jeho citrusové variantě u nás nápoj tak zdomácněl, že je velká část Čechů přesvědčená, že je to původem český drink. Není tomu tak. V dnešním článku se podíváme na to, odkud je fernet a jak a z čeho se vyrábí. A navíc přihodíme i recept na klasický Bavorák a další bylinné koktejly s fernetem.
Odkud je fernet?
Fernet je bylinný likér s typicky hořkou chutí, který se tradičně popíjí jako digestiv po jídle. Doma je ve slunné Itálii, kde ho řadí mezi amari, tedy hořké likéry (název možná znáte díky oblíbenému likéru Averna Amaro). Originální receptura se nejčastěji přisuzuje lékaři Bernardinu Brancovi, který nápoj v polovině 19. století zpopularizoval. Existují ale také teorie o jistém mnichu jménem Angelico Fernet a dokonce se najdou zdroje, které původ fernetu zasazují kamsi do Maďarska.
Faktem je, že slávu si fernet vydobyl v roce 1845 díky výrobě Bernardina Brancy. Právě tehdy se zrodil dnes už legendární Fernet Branca. Výrazně hořký nápoj lékař prapůvodně prodával jako lék na choleru a malárii a užíval se i jako žaludeční likér. Ale co si budeme povídat, na to je ho škoda.
U nás se Fernet Stock vyrábí od roku 1928, kdy Lionello Stock oprášil recepturu po předcích a pustil se do výroby. V době okupace potkalo Stock to, co ostatní firmy – Němci propustili židovské zaměstnance. Destilatéra Arnošta Müllera velmi pravděpodobně zachránil fakt, že znal tajnou recepturu bylinného likéru. Po válce Lionello Stock získal svou firmu zpátky, ale nebylo to nadlouho. Komunistický režim ji znárodnil. Práva ke značce ale Stockovi zůstala a po revoluci v roce 1989 se výroba opět vrátila do jeho rukou. Od roku 2007 je součástí mezinárodního koncernu Stock Group.
Jak se vyrábí fernet?
Z čeho je fernet? Na tuhle otázku se dá odpovědět jednoduše – z bylinek. Vezměme to ale trochu víc do hloubky. Stejně jako u dalšího populárního likéru z bylin, Becherovky, i u fernetu je složení a poměry jednotlivých bylin přísně utajované.
Víme, že ve Fernetu Branca najdeme víc než 40 různých bylinek, jako je myrha, šafrán, heřmánek nebo pelyněk. Český Fernet značky Stock je co do počtu ingrediencí minimalističtější. Stojí na kombinaci 14 bylin, mezi které patří třeba hořec, heřmánek, zeměžluč nebo chininová kůra. Kromě složení se u jednotlivých značek liší i to, kolik má fernet procent alkoholu, i když rozdíl je minimální. Stock má 38 % a Branca o procento navíc. V minulosti ale vedla česká značka. Obsah alkoholu se snížil ze 40 % teprve nedávno, aby lépe odpovídal preferencím současných konzumentů.
Výroba Fernetu začíná dlouhou macerací vybrané bylinné směsi ve třikrát destilovaném velejemném lihu. Pak se směs filtruje a macerát se na dva měsíce přesune do tanků. Pro správnou chuť a vůni pak zraje několik měsíců v sudech.
Recepty na drinky z Fernetu
Koktejly z Fernetu? Máme! A není to jen klasický Bavorák. Koktejlů s bylinným likérem existuje celá řada. Typicky hořké tóny si skvěle rozumí s tonikem (protože, zcela upřímně, co si s tonikem nerozumí…), ale uplatní se i v komplexnějších drincích. Důkazem může být třeba už dříve publikovaný a velmi oblíbený Apple Punch.
Pojďme si představit další parádní drinky s fernetem:
Bavorák
Jak se dělá Bavorák? Tenhle český koktejl má jednoduchá pravidla. Smícháte fernet s tonikem ve správném poměru. Tady je:
- 4 cl Fernet Stock Original
- 15 cl toniku (třeba Thomas Henry)
- led
- plátek citronu na ozdobu
Jak se míchá Bavorák:
Příprava Bavoráku není nijak složitá záležitost, ale k vykouzlení typického dvoubarevného efektu je třeba dodržet správné pořadí ingrediencí. Naplňte vysokou sklenici ledem, nalijte do ní tonic a pak pomalu doplňte Fernet Stock, aby se vrstvy nesmíchaly. Ozdobte plátkem citronu a můžete servírovat.
Tip: Oficiální receptura drinku Bavorák je hořký fernet s tonikem, ale fantazii se meze nekladou. Když už teď víte, co je to Bavorák klasický, můžete se pustit do experimentů. Pro ozvláštnění zkuste místo Original použít Fernet Stock Citrus. Stejně tak můžete tonik vyměnit za bezinkovou nebo pomerančovou limonádu.
Fernet Cup No. 1
Bylinně hořký, zázvorově štiplavý a nebezpečně pitelný. Takový je originální koktejl s Fernet Branca. Stejně jako třeba Moscow Mule se podává stylově v plecháčku.
- 4,5 cl Fernet Branca
- 2 cl cukrového sirupu
- 2 cl limetkové šťávy
- Zázvorové pivo na dolití (třeba Fentimans)
- 2 cl vaječného bílku (můžete vynechat)
Jak se míchá Fernet Cup No. 1
Šejkr naplňte ledem, přidejte všechny ingredience kromě zázvorového piva a důkladně protřepejte. Přes sítko nalijte na led do plecháčku a dolijte zázvorovým pivem. Pokud použijete vaječný bílek, výsledný koktejl bude mít nadýchanou pěnu, jakou známe z koktejlů typu sour. Ale s klidem tuhle ingredienci vynechte. Ozdobte spirálou citronové kůry a podávejte.
Hanky Panky
Název tohohle koktejlu s fernetem znamená v originále něco jako muchlovačka. Patří k těm, se kterými je třeba zacházet velmi opatrně, protože se v něm potkávají hned tři typy alkoholu. Výsledný drink je silný, ale vynikající. V základu je to vlastně sladké Martini, ale přidává hořkou složku. Dopřejte si trochu Hanky Panky.
- 4,5 cl suchého ginu (třeba The Botanist)
- 4,5 cl vermutu (třeba Martini Rosso)
- 0,25 cl (dva střiky) Fernet Branca
Jak se míchá Hanky Panky
Naplňte míchací sklenici ledem, přidejte všechny ingredience a dobře promíchejte barovou lžičkou. Přes sítko přeceďte do sklenky a podávejte. Tradičně se používá sklenka typu Nick & Nora, což je kulatější variace na Martini sklenici. Vy směle použijte tu. Ozdobte spirálou pomerančové kůry a servírujte.
Tip: Pokud je pro vás drink příliš silný, můžete ho odlehčit trochou čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Některé receptury také přidávají špetku soli.