Rum Don Papa se vyrábí z cukrové třtiny vypěstované v podhůří Mount Kanlaon, nejvyšší hory-sopky ostrova Negros nazývaného někdy „cukřenka“. Rostlina se lisuje na místě, fermentát se destiluje kolonovou destilací.
Název značky je vyjádřením úcty k Dionisiu Magbuelasovi, známého na Filipinách jako Papa Isio, doslova Papež Isio, významné osobnosti filipínské historie spojené s revolučním hnutím namířeným proti španělským kolonizátorům. Byli to však paradoxně američtí interventi, kteří Dona v roce 1907 zajali, odsoudili k smrti a posléze k doživotnímu žaláři, v němž v roce 1911 zemřel.
Lot obsahuje Don Papa Sevillan Cask Finish. Jedná se o směs čtyř až dvanáctiletých rumů, které zrály jednak v sudech po bourbon, dozrávaly v sudech po oloroso sherry, přičemž závěrečným „toque“ byly zasaženy díky sudům po módním oranžovém vínu (Vino de Naranja). Na organoleptických vlastnostech se podílejí v gastronomii dobře známé sevillské, intenzívně vonící pomeranče. Rum má být mj. připomínkou někdejší obchodní trasy z Manily přes Acapulco do Španělska.