Don Papa Port Casks 7y 0,7l 40%
Don Papa Port Cask oslavuje objev, který uskutečnil nebojácný mořeplavec Fernão de Magalhãese – v roce 1521 přirazil ke břehům Filipín, odkud pokračoval na cestě za prvním obeplutím světa.
Lahev Don Papa Port Cask z limitované edice má krásnou etiketu, která představuje Magalhãesovu plavbu plnou překážek. Rum zrál na Filipínách 2 roky v sudech po bourbonu a pak si poležel 5 let v sudech po portském víně. Don Papa Port Cask má hřejivý, ovocný a kořeněný charakter, který hraje hlubokými tóny lékořice, hořké čokolády, pomerančů, vanilky a třtinového cukru. Vydejte se na průzkumnou plavbu za vynikajícími vůněmi a chutěmi.
Don Papa Sherry Casks
Rum Don Papa Finished in Sherry Casks se původem neliší od ostatních položek portfolia filipínského výrobce: cukrová třtina pochází z podhůří Mount Kanlaon, nejvyšší hory-sopky ostrova Negros nazývaného někdy „cukřenka“, rostlina se mele na místě, fermentát se destiluje kolonovou destilací.
To nejpodstatnější začíná v okamžiku, kdy se čerstvý destilát ukládá k zrání. Čtyři roky se vyvíjí v sudech po Bourbon whiskey, poté se přečerpá a jeden a půl roku zraje v sudech po sherry, a to hned po jeho čtyřech druzích: po finu (je suché na troud), PX neboli Pedro Ximénez (je naopak sladké), Cream sherry (může si s PX podat ruce) a konečně po Palo Cortado sherry, možná nejúžasnějším sherry vůbec, sherry-váhavci, které se chvíli vyvíjí jako fino a pak začne aktivně pošilhávat po amontilladu a propůjčí rumu závan a chuť lískových oříšků. Jednotlivé frakce se poté míchají a výsledkem je Don Papa Finished in Sherry Casks.
Pouhé čtyři tisícovky láhví lákají sběratele a investory. Způsob zrání naopak svádí láhev otevřít, do značné míry unikátní rum ochutnat, a - vypít!