Filipíny. Ostrovy, které prosluly nekonečnými plážemi plnými slunce, bezpočtem sopek a… famózní cukrovou třtinou. V rumech Don Papa se potkávají všechny tyhle přednosti. Tropické klima ostrova Negros, spolu s úrodnou vulkanickou půdou na úpatí hory Mt. Kanlaon se postaraly o skvělé podmínky pro růst cukrové třtiny. A ta dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších rumů, který vzdává hold filipínskému bojovníku za nezávislost, Papa Isiovi.
Třtina, která se používá pro výrobu Don Papa rumu, má výjimečně vysoký obsah cukru a výsledkem jejího zpracování je tekuté černé zlato. Melasa. Po fermentaci a destilaci přichází na řadu důkladný odpočinek v pečlivě vybrané kombinaci prvně plněných sudů po bourbonu a opálených sudech z amerického dubu. Vyšší teploty při zrání zařídí intenzivnější kontakt dřeva s rumem a výsledkem je intenzivní, bohatá chuť a temná barva. V poslední fázi se pak rum filtruje přes uhlí.
Rum je sám o sobě výtečný. Ale pokud získáte podobnou tubu jako je tahle, máte v kapse parádní investiční lahev. A je jen na vás, jestli ji uchováte, nebo pošlete dál. Jde totiž o jednu z limitovaných tub, o jejíž ztvárnění se starají výherci umělecké soutěže. Každý rok jedna limitka. A tahle vznikla v roce 2015/2016 rukou umělce Riel Hilario.
Hlavní postavy Papa Isio jsou umístěny ve výklenku, což naznačuje, že se připodobňují katolickým obrazům. Stojí za ním Arsenio Lacson (bývalý spolupracovník a osvoboditel Negrense), jeho múza (žena zastupující diwata/přírodního ducha) a Jose Rizal (filipínský národní hrdina a duchovní průvodce Papa Isio). V popředí jsou obrazy, které symbolizují jeho cíle a pokusy: hořící kostel s prostatickými mnichy představující jeho touhu očistit černochy od španělské přítomnosti a falešné religiozity; hořící hora Kanlaon jako znamení jeho mocenské základny; a trojský kůň se zajatými americkými vojáky, což naznačuje jeho touhu završit americký imperialismus. Zkrátka dvě umělecká díla v jednom. Jedno se dá pít, druhé vystavit.