Don Papa 10y 43%
Don Papa Sherry Casks 45%
Don Papa Masskara 40%
1 Ks | Aukce Don Papa 10y 43% & Sherry Casks 45% & Masskara 40% 3×0,7l 40% | Aukce | 0 Kč s DPH | Cena celkem 0 Kč s DPH |
Don Papa 10y 43%
Don Papa Sherry Casks 45%
Don Papa Masskara 40%
Kolek: |
10y - CZ Sherry - IT Masskara - ES |
Celkový počet příhozů: | 2 |
Konec aukce: | 19.10.2023 20:10 |
Vydražená cena: | |
3 399 Kč |
Podrobné informace o fungování aukcí najdete v sekci Odpovědi na nejčastější dotazy.
Rum Don Papa se vyrábí z cukrové třtiny vypěstované v podhůří Mount Kanlaon, nejvyšší hory-sopky ostrova Negros nazývaného někdy „cukřenka“. Rostlina se lisuje na místě, fermentát se destiluje kolonovou destilací.
Název značky je vyjádřením úcty k Dionisiu Magbuelasovi, známého na Filipinách jako Papa Isio, doslova Papež Isio, významné osobnosti filipínské historie spojené s revolučním hnutím namířeným proti španělským kolonizátorům. Byli to však paradoxně američtí interventi, kteří Dona v roce 1907 zajali, odsoudili k smrti a posléze k doživotnímu žaláři, v němž v roce 1911 zemřel.
Rum Don Papa Finished in Sherry Casks se původem neliší od ostatních položek portfolia filipínského výrobce: cukrová třtina pochází z podhůří Mount Kanlaon, nejvyšší hory-sopky ostrova Negros nazývaného někdy „cukřenka“, rostlina se mele na místě, fermentát se destiluje kolonovou destilací.
To nejpodstatnější začíná v okamžiku, kdy se čerstvý destilát ukládá k zrání. Čtyři roky se vyvíjí v sudech po Bourbon whiskey, poté se přečerpá a jeden a půl roku zraje v sudech po sherry, a to hned po jeho čtyřech druzích: po finu (je suché na troud), PX neboli Pedro Ximénez (je naopak sladké), Cream sherry (může si s PX podat ruce) a konečně po Palo Cortado sherry, možná nejúžasnějším sherry vůbec, sherry-váhavci, které se chvíli vyvíjí jako fino a pak začne aktivně pošilhávat po amontilladu a propůjčí rumu závan a chuť lískových oříšků. Jednotlivé frakce se poté míchají a výsledkem je Don Papa Finished in Sherry Casks.
Pouhé čtyři tisícovky láhví lákají sběratele a investory. Způsob zrání naopak svádí láhev otevřít, do značné míry unikátní rum ochutnat, a - vypít!
Limitovaná edice filipínského rumu Don Papa byla původně určená jen pro francouzský trh, teď je k dostání i u nás. Lahůdka inspirovaná divokým filipínským rejem Masskara v sobě snoubí tříleté pot-still rumy, infuzi z lokálních citrusů kalamondin, med a špetku chilli. Výsledek je parádně sladký, blízký rumovým elixírům, ale přesto poctivě silný.
Temně zlatý rum voní po medu s dotykem citrusů a na patře je jemný, výrazně ovocný s tóny citrusů, medu a kandovaného ovoce. Závěr je dlouhý, sladký, s lehkým štípnutím chilli na samém konci.
Upozorňujeme, že tento produkt může obsahovat alergeny. Přesné složení a alergeny jsou k dispozici na obalu výrobku. Zkontrolujte prosím před konzumací.