Suchá sladová whisky ze skotského ostrova Islay potěší všechny milovníky hutných aromatických lahůdek. Lagavulin není whisky, kterou by měl člověk ochutnat jako první. Nejednoho začátečníka výrazná, štiplavá rašelina odradí a to by byla škoda. Ti, co už mají něco nachutnáno, na ni ale přísahají. Její chuť bývá často přirovnávána k divokému moři kolem skotských břehů. Za drsným prvním dojmem se skrývají tóny kořeněné vanilky a sušených datlí.Tato láhev se už nebude vyrábět, bohužel Lagavulinu došly sudy s touto skvostnou kouřovou whisky a marně hledá náhradu. Tuhle whisky si nespletete.
Aukce Lagavulin 16y 0,7l 43% GB L.E.
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm nejvýraznějším, na jaké narazíte. Hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Její charakter je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
V destilérce Lagavulin se nikam nespěchá. Pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Celých 16 let tahle whisky dýchala slaný mořský vzduch a dozrála k dokonalosti. Ne náhodou jí patří celá řada ocenění a pozice vlajkové lodi.
Po přivonění na vás čeká ohromující síla rašeliny s jódem, která později ustupuje kořeněné vanilce a sherry. Někteří odborníci vůni Lagavulinu přirovnávají k světoznámému čaji Lapsang Souchong. Na patře je hutná a v bohaté chuti převažuje opět rašelina s tóny sladkého sušeného ovoce, opáleného dubového dřeva a vanilky. Finiš je dlouhý, kouřový a kořeněný.
Nejlépe si ji vychutnáte při pokojové teplotě. A pokud hledáte ideální doprovod, vyzkoušejte ji třeba ke zralým modrým sýrům, které ještě podtrhnou intenzivní sladkoslanou dokonalost téhle whisky.
Zkuste, jak chutná drsné Skotsko.