Pouhé dva roky poté, co lidé z Glenmorangie včele s Dr. Billem Lumsdenem resuscitovali Ardbeg Distillery, vypálili tady single malt Scotch whisky, ročník 1999. Sudičky jí přisoudily od samého začátku poněkud zvláštní postavení. Především se prosadila Lumsdenova oblíbená sudová politika; v tomto případě část destilátu zrála po celých dvanáct let v sudech po Bourbon whiskey, část po marsale, fortifikovaném víně ze Sicílie. Po jejich kombinaci se prosadila jeho příjemná nasládlost. Hlavní pozornost ale vyvolal experiment ze závěru roku 2011, kdy malé množství whisky putovalo do vesmíru. Nešlo jen o bystrý marketinkový tah, ale i o to zjistit, jak se chová zrající destilát ve stavu beztíže.
Označení whisky Ardbeg Galileo v polovině roku 2012, kdy byla naplněna do láhví, pak už byl vcelku oprávněný krok. O jeho účinnosti nelze pochybovat. Hned v témže roce nebylo snadné ji sehnat, kterýžto stav po sedmi letech stále trvá.