Jak nehoda v palírně může vést k vytvoření unikátní whisky? O tom už něco vědí v palírně Ardbeg. Stáčení Ardbeg Fermutation bylo představeno letos v únoru a limitovaná edice 8 000 kusů je primárně určena pro členy klubu Ardbeg Comittee. Jedná se o 13letou whisky, která je výsledkem nejdelší fermentace v historii palírny.
V listopadu roku 2007 se v palírně porouchal kotel a protože se ho nepodařilo rychle opravit, byl obsah šesti fermentačních kádí ohrožen. Situaci ovšem viděl jako příležitost ředitel palírny a výroby Dr. Bill Lumsden. Nechal zcela sundat víka všech kvasných kádí a směs vystavil lokálnímu vzduchu. V tu chvíli ještě netušil, že to byl teprve začátek epické třítýdenní fermentace, ze které nakonec vzešel destilát jako z jiné planety. Nutno podotknout, že standardně fermentace v palírně trvá zhruba 72 hodin. Po 13 letech zrání v sudech po bourbonu byla whisky lahvována v síle 49,4%, a to v omezeném počtu pouze 8 000 kusů.
Ve vůni je whisky svěží, květinová s náznaky bylin a cedrového dřeva. Ucítíte uzené pomeranče, mentol a v pozadí anýz. Chuť je plná s výraznými tóny sušenek, sladu, anýzu, kardamomu, sladké máty a doutníkového kouře. Závěr je opravdu dlouhý a slaný. V ústech ucítíte dubové taniny a kůži.