Z čeho se vyrábí whisky?

7. 8. 2015

Whisky je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů, proto se v dnešním článku se zaměříme na to, jak a z čeho se vyrábí whisky.

Základními surovinami pro výrobu skotské a irské whisky jsou voda, ječmen a kvasinky. Pro výrobu americké whisky se však používá více než 50 % kukuřice a pro výrobu kanadské whisky převážně žito.

Prvním krokem při výrobě whisky je příprava sladu. Ječmen se namočí do vody a nechá se klíčit, což spustí enzymatické procesy, jež rozštěpí složitý cukr na cukry jednodušší. Naklížený ječmen se musí usušit a upražit, následně se opražený ječmen rozseká a namočí do horké vody. Poté je možné přejít k fermentaci, tedy kvašení, při níž vnikne etanol, kterého je ve whisky v této fázi 5 – 10 %.

Následuje dvojí destilace v měděných kádích, při níž získá whisky kolem 70 % alkoholu. Irové svou whisky destilují dokonce třikrát, čímž dosáhnou obsahu alkoholu 85 %. Whisky se poté naředí na tzv. sudovou sílu, to znamená, že whisky má v tento moment 6O % alkoholu.

Poté je whisky připravena k procesu zrání, které probíhá v dubových sudech, a to nejčastěji po sherry či bourbonu. Dle zákona je dáno, že whisky musí v sudech zrát minimálně po dobu tří let. Během zrání se každý rok odpaří přibližně 2 % whisky.

Následně se whisky naposledy naředí na alespoň 40 % a poté už nastává poslední krok výroby whisky, kterým je lahvování. Zakupte si v našem eshopu ty nejlepší whisky, kterými jsou například Benromach či Dalmore.