Mezinárodní den odrůdy Sauvignon blanc

5. 5. 2022 | Iveta Steinerová
Kategorie: Wine

Sauvignon BlancJak se pozná opravdu populární odrůda vinné révy? Má v kalendáři svůj vlastní den. 6. května slavíme mezinárodní den Sauvignon blanc. Jaká vlastně je tahle jedněmi milovaná, jinými zatracovaná odrůda a odkud pochází? Na to se podíváme v dnešním článku.

Původ Sauvignon blanc

Sauvignon blanc patří mezi francouzské odrůdy vína. Jeho název pochází z francouzského sauvage, tedy „divoký“. Je to díky dřívější domněnce, že hrozny pocházejí z jihozápadní Francie a že se jedná o původní divokou révu. Nejnovější průzkumy ale ukazují, že jde o spontánního křížence mezi Tramínem a Cheninem Blanc, pravděpodobně z údolí řeky Loiry. Spolu s Cabernetem Franc je Sauvignon blanc rodičem modré odrůdy Cabernet Sauvignon. Rodič i potomek se nyní stali dvěma nejrozšířenějšími odrůdami révy na světě.

Přestože se hrozny pěstují ve Francii už nejméně 500 let, Sauvignon blanc zaznamenal prudký nárůst popularity až v poslední době, díky inovativním vínům z Nového Zélandu. Odrůda byla na Nový Zéland dovezena v 70. letech 20. století a producenti si brzy uvědomili, že klima je tu pro dozrávání Sauvignonu blanc ideální. Tahle aromatická odrůda je nyní nejpěstovanější v zemi. Sauvignon blanc explodoval v popularitě za posledních 20 let a nyní se vysazuje po celém světě, od Austrálie a Nového Zélandu, přes Kalifornii až po Chile a Jižní Afriku. Existuje také jeho odrůdová mutace, Sauvignon gris.

Charakteristika odrůdy Sauvignon blanc

Sauvignon blanc je jedna z nejoblíbenějších bílých odrůd na světě, ceněná pro svou jedinečnou citrusovou, ovocnou vůni a osvěžující kyselinku. Chuť Sauvignonu blanc se liší v závislosti na tom, kde se pěstuje. Bílá vína Sauvignon blanc jdou v aromatu od travnatého a grapefruitového ve Francii a Itálii až po odvážný, silný styl tropického ovoce a jalapeña na Novém Zélandu.

Díky svému zeměpisnému rozšíření a všestrannosti se Sauvignon blanc vyskytuje v řadě stylů od klasických suchých bílých vín přes individuální, vysoce aromatické mezinárodní interpretace až po botrytická vína. Suché Sauvignony jsou obvykle fermentovány v nerezových tancích, což přispívá k jejich křupavé textuře. Na patře chutná suchý Sauvignon blanc podobně, jako voní, s tón​y​ limetky, grapefruitu, mučenky, bílé broskve a papriky. V teplejších oblastech se také objevují tóny vyzrálých broskví a medu. Pokud zraje v dubových sudech, mívá tóny vanilky a zralého tropického ovoce.

Sladké druhy Sauvignon blanc jsou vzácné, ale ceněné. Nejznámějšími příklady jsou dezertní vína Sauternes a Barsac v Bordeaux. Tato vína se vyrábějí z bílých hroznů napadených ušlechtilou plísní botrytis cinerea. Vína jsou sladká s příchutí rakytníkové marmelády, šafránu a meruněk. Sauternes a Barsac jsou lahodně dekadentní vína, která mohou zrát po celá desetiletí. 

Kde jak chutná Sauvignon blanc

Novozélandská bílá vína Sauvignon blanc jsou suchá, silně aromatická, s citrusovými tóny, jako je grapefruit, limetka, tropickými tóny mučenky, guavy, bílé broskve a bylinkovým nádechem papriky a jalapeña.

Mnoho klasických Sauvignonů blanc, jako je třeba Pascal Jolivet Sauvignon blanc Attitude, pochází z chladného klimatu z vinařské oblasti údolí Loiry ve střední Francii. Vinaři z údolí Loiry produkují Sancerre a Pouilly-Fumé, dvě ikonické apelace známé elegantními, svěžími víny. Francouzská bílá vína Sancerre jsou svěží a citrusová, s tóny čerstvě posečené trávy. Vína Pouilly-Fumé jsou známá pro své mírně plnější tělo a kouřové aroma připomínající pazourek.

V severní Itálii produkují chladné, slunné subalpské svahy Alto Adige a Friuli vysoce kvalitní Sauvignon Blanc, který se používá ve směsích s původními odrůdami, jako je Friulano, nebo samostatně. Ve Španělsku se s odrůdou občas setkáme v bílých vínech Rueda, protože odrůda má pozoruhodně podobné vlastnosti jako místní Verdejo.

U nás, na Moravě se setkáváme spíše s ovocnými sauvignony, ale najdou se i výjimky. Některá česká bílá vína z odrůdy Sauvignon blanc mají charakter travnatější a připomínají ta francouzská. Patří k nim třeba Sauvignon z vinařství ZD Němčičky.

Vysoké nadmořské výšky v Chile jsou také velmi pohostinné k odrůdě Sauvignon blanc. Pěstuje se tam především na úpatí And v údolích San Antonio a Casablanca, kde pěstitelé využívají chladného klimatu k výrobě charismatického, elegantního vína. Výsledkem jsou skvělá vína, jako je Sauvignon z vinařství Casa Marín.

Moderní postupy ve výrobě vína v kombinaci s přirozenou odolností a přizpůsobivostí Sauvignon blanc umožnili pěstitelům v Severní Kalifornii a USA dosahovat dobrých výsledků i v teplejších podnebích. Víno vyrobené v teplém klimatu Napa a Sonoma v Kalifornii je těžké, má vyšší obsah alkoholu a většinou zraje v dubu. Tento styl vína Sauvignon blanc je někdy v Kalifornii označován jako fumé blanc, což je odkaz na francouzskou apelaci Pouilly-Fumé.

Jak servírovat Sauvignon blanc

Sauvignon blanc vyrobený v nerezových tancích by měl být podáván ledově vychlazený, aby se zvýraznily jeho osvěžující vlastnosti, zatímco Sauvignon, který zrál v dřevěných sudech, by měl být podáván mírně vychlazený.

Lehčí styly Sauvignon blanc se výborně hodí k ústřicím, humrům, tresce nebo halibutu. Skvěle jdou k bílému chřestu, řeckému salátu nebo kozím sýrům.

Plnější a ovocnější styly Sauvignon blanc se dobře párují s drůbežím masem a chuťově výraznějšími rybami, jako je mečoun, úhoř nebo uzený losos.

Sladká vína Sauvignon blanc, jako je Sauternes, se hodí k většině dezertů, zejména k těm s pečeným ovocem, ale také skvěle doplňují teplé Foie gras nebo modré sýry.

Připijte si na mezinárodní den Sauvignon blanc. Vydejte se objevit kvalitní bílá vína téhle odrůdy v nabídce Alkohol.cz. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku