skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Celý svět slaví 13. května Mezinárodní den koktejlů!
Jak jistě víte, svůj světový den mají mámy, tátové, děti i zvířátka. Možná vám ale uniklo, že svůj vlastní mezinárodní den slaví i koktejly, nebo spíše barmani, kteří míchané nápoje za barem pro své hosty připravují. V dnešním článku se na tenhle svátek podíváme trochu blíže. Proč se slaví právě 13. května? Abyste si mohli v tento den jaksepatří připít, přidám i dva skvělé koktejlové recepty.
Proč právě 13.květen?
Světový den koktejlů se slaví 13. května. Ne náhodou. Právě tohoto dne roku 1806 reagoval editor Harry Croswell v newyorských novinách The Balance and Columbian Repository na dotaz čtenáře „Co je to koktejl?“ odpovědí: „Koktejl je posilující alkoholický nápoj složený z lihovin, cukru, vody a dalších hořkých surovin“. A právě toto je první zmínka definice slova „cocktail“, jež má základ v kohoutích zápasech. Pojďme pro barmany důležitý den oslavit zajímavou recepturou klasického koktejlu, spojeného s New Yorkem!
Recept na koktejl Penicillin
Ano, asi čekáte tradiční koktejly jako je Old Fashioned, ale zkusme něco trochu méně známého – Penicillin cocktail. Nenechte se zmást léčivým názvem. Penicilin je pro New York stejně ikonický jako samotná Socha svobody.
Dobře, možná není tak ikonický. Ale stejně jako u symbolické sochy v přístavu není žádná debata o spojení tohoto koktejlu s New Yorkem. Penicillin, který poprvé namíchal v roce 2005 uznávaný mixolog Sam Ross během svého působení v baru Milk and Honey (nyní Attaboy, poblíž newyorské čtvrti Little Italy), se rychle katapultoval do kořeněné, sladkokyselé směsi podávané v luxusních barech po celém světě.
S eklektickým mixem chutí protínajícím základ ve skotské kouřové whisky zasáhne Penicillin téměř všechny tóny patra, než ho završí charakteristický zázvorový šmrnc.
Potřebné suroviny
-
4 cl whisky Chivas Regal 12yo
-
1 cl rašelinové whisky z ostrova Islay (Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig…)
-
1,5 cl zázvorového cordialu
-
2 cl čerstvé citronové šťávy
-
2cl medové vody (3:1)
Příprava drinku
Příprava je jednoduchá. Všechny suroviny dávkujeme do shakeru typu „Boston“, zasypeme ledem a pořádně promícháme! Následně scedíme koktejl přes 2 sítka do sklenice typu „whisky glass“, kterou předtím naplníme čerstvými ledovými kostkami, případně jedním velkým ledovým blokem. Ozdobíme plátkem zázvoru.
Recept na koktejl Kingston Negroni
Jak jistě víte, mám tu velikou čest vyjadřovat se zde na alkohol.cz k rumové problematice. A to bych nebyl já, kdybych si nepřipravil i recepturu jedné moderní rumové klasiky, a tou je Kingston. Tento drink je úzce spjatý s tradičním koktejlem Negroni, jež spatřil světlo světa na začátku 20. století v Itálii.
Jeho twist, tedy Kingston Negroni, vznikl v roce 2013 v New Yorku z rukou barmana Joaquína Simó v baru Pouring Ribbons. Jedná se o krásně aperitivní krátký a výrazný koktejl, který musí znát každý správný rumový gentleman.
Potřebné suroviny
-
2 cl Campari
-
2 cl Dolin Rouge
Příprava drinku
I tady je to velmi jednoduché, pojďme na to. Vezměte si koktejlovou sklenici typu „whisky glass“, zasypte ji kostkami ledu a všechny suroviny do ní přelijte. Poté krátce promíchejte lžící, ozdobte plátkem čerstvého pomeranče a servírujte. Vyzkoušet můžete i verzi s rumem stařeným v sudech po vermutu.
Namíchejte si tyto koktejly s naším ambasadorem Lukášem Dvořákem
Pokud patříte k milovníkům alkoholických koktejlů s rumem a hledáte inspiraci, rozhodně by vám neměl utéct přehled top rumových drinků. A co do nich? Třeba některý z nejprodávanějších rumů.
Na zdraví! Na koktejly! A nyní hurá do barů slavit tento krásný den!