skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Recept na ginový koktejl Negroni
Negroni koktejl je ideálním míchaným nápojem pro milovníky ovoce, kteří si nepotrpí na sladké chutě. Vermut i Campari jsou příjemně sladce nahořklé, gin přidává bylinné noty a výsledek je velmi svěží.
Díky odborníkům na barovou historii a koktejlovým historikům můžeme velmi jistě říct, že předchůdcem Negroni je Americano, koktejl z Campari, červeného vermutu a sody. Pokud bychom chtěli jít ještě hlouběji, pak předchůdcem Americana je zase koktejl Milano-Torino (Mi-To), jehož název kombinuje italská města, odkud pochází jeho ingredience: Milano pro Campari a Torino pro sladký červený vermut. Vznik Mi-To se datuje kolem roku 1860 do Milána. Tady si ho oblíbili američtí hosté, pro které byl ale příliš silný. Sodou ředěná verze proto dostala název po nich. Americano.
Nahlédněte do historie legendárního koktejlu a vyzkoušejte originální recept na Negroni, všechny jeho předchůdce i nejoblíbenější Negroni twisty. V tomhle článku je najdete hezky pohromadě.
Kdo stojí za vznikem koktejlu Negroni?
Když přijde na historii koktejlů, fakta jsou často nejasná a celý obraz může být zamlžený stejně jako večírek, kde si jich pár dáte. V případě Negroni se otázka původu stala dokonce předmětem sporu mezi starým rodem Negroni a italskými historiky.
Podle jednoho z příběhů byl v roce 1919 jistý italský šlechtic, hrabě Camillo Negroni, častým zákazníkem baru Casoni v italské Florencii. Tady si jednoho dne vyžádal silnější Americano. Barman Fosco Scarselli žádosti vyhověl a sodu vyměnil za gin. Vytvořil tak nový drink, který si hrabě oblíbil natolik, že se stal jeho pravidelnou objednávkou a časem mu propůjčil i své jméno. Tento příběh má nicméně jeden háček. Plukovník Hector Andres Negroni přišel při genealogickém průzkumu svého rodu na to, že až do 11. století neexistuje jediná zmínka o hraběti Camillu Negronim.
Naštěstí ale máme i druhou verzi, která přisuzuje zásluhy generálovi Pascalu Olivier Comte de Negronimu. Tento francouzský voják bojoval v prusko-francouzské válce v roce 1870 a během večírku s přáteli v důstojnickém klubu Lunéville údajně představil svůj vlastní hořký nápoj založený na vermutu. Mělo se jednat tedy o původní Negroni koktejl.
Který z příběhů je pravdivý, to je předmětem vášnivých sporů až do dnešních dnů. A je velkou otázkou, jestli se vůbec někdy dozvíme pravdu. První písemná zmínka o koktejlu Negroni se objevuje v roce 1949. V knize s názvem El bar: Evolución y arte del cocktail, jejímž autorem je Jacinto Sanfeliu Brucart, najdeme Negroni recept v poměrech: ¼ gin, ¼ italský vermut a ½ Campari.
Jak řekl americký herec a režisér Orson Welles v roce 1947 při natáčení filmu Black Magic, když v Římě ochutnal své první Negroni: „Hořkost je vynikající pro vaše játra a gin je špatný pro vás. Navzájem se vyvažují.“ Tak s chutí do míchání.
Jak na to správné Negroni?
Níže najdete základní recepturu Negroni. Při jeho míchání doporučujeme experimentovat s různými značkami a typy ginů, protože každý v koktejlu vyzní jinak. Můžete také trochu změnit poměry ve prospěch ginu, aby se mohl naplno projevit. Téměř bez práce se nabízí varianta takzvaného RTE (ready to enjoy) Negroni, kterou vyrábí samotné Campari. Stačí jen otevřít lahev, obsah nalít do skleničky s ledem, ozdobit plátkem pomeranče a můžete vychutnávat.
Pokud nejste velcí příznivci hořkých chutí, zkuste do drinku místo Campari zapojit sladší Aperol. Ten v Negroni funguje také skvěle.
Ingredience na koktejl Negroni
-
2 cl Campari Bitter
-
led
Postup přípravy koktejlu Negroni
Naplňte míchací sklenici ledem (použít můžete kostky nebo velký kvádr). Přidejte všechny ingredience a důkladně promíchejte barovou lžičkou (10–15 vteřin). Přes barové sítko přelijte do sklenice typu Old Fashioned a ozdobte plátkem pomeranče. Můžete servírovat. Na zdraví!
TIP: Negroni můžete připravit také pomocí šejkru, který koktejlu dodá lehkost. Vznikne tak skvělé Negroni Shakerato.
Proměna jména s výměnou alkoholu
Pouhé tři ingredience ve stejném poměru dodávají koktejlu úžasný balanc, ale také spoustu prostoru pro experimenty. Nebojte se sami zkoušet nové varianty. S jinými druhy alkoholu získává Negroni i jiná jména.
Boulevardier: bourbon Negroni
Kingston: rum Negroni
Rosita: tequila Negroni
Negroski: vodka Negroni
Dutch Negroni: genever Negroni
Cardinale: suchý, bílý vermut místo červeného
Předchůdci, variace a jejich receptury
Existuje pouze hrstka koktejlů, které by měly tolik různých variací jako populární Negroni. Níže najdete receptury drinků, ze kterých koktejl vychází, stejně jako jeho populární twisty.
Milano-Torino (Mi-To)
4,5 cl Campari
4,5 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)
Ingredience nadávkujte na led a pořádně promíchejte, přelijte do vychlazené, nízké sklenice na velký kus ledu a ozdobte plátkem pomeranče.
Americano
4,5 cl Campari
4,5 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)
Soda
Do vysoké sklenice nadávkujte Campari a vermut, sklenici naplňte ledem a dolijte sodou. Lehce promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.
Negroni Sbagliato
3 cl Campari
3 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)
6 cl prosecco
Do nízké sklenice naplněné ledem nadávkujte všechny ingredience, lehce promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.
White Bohemian Negroni
3 cl Gin
3 cl Becherovka
3 cl Lillet Blanc
Všechny ingredience pořádně promíchejte s ledem a přelijte do vychlazené nízké sklenice na velký kus ledu a ozdobte kůrou z růžového grepfruitu.
Negroni Sour
2 cl Gin
2 cl Campari
2 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)
2,5 cl čerstvá citrónová šťáva
1,5 cl cukrový sirup (1:1, voda:cukr)
1 bílek
Všechny ingredience nadávkujte do šejkru a protřepte bez ledu (dry shake), aby se bílek dobře promíchal s ostatními složkami. Do šejkru nasypte led a drink ještě jednou protřepte s ledem. Koktejl přeceďte přes jemné sítko do vychlazené skleničky s ledem. Ozdobte pomerančovou kůrou.
Hledáte další inspiraci na koktejly z ginu? Kromě klasického ginu s tonikem vyzkoušejte třeba Gimlet, Gin Fizz nebo koktejl Pomada.