Co se pije o Vánocích ve světě?

11. 12. 2018

Vánoce jsou každý rok ideální příležitostí pro setkání s rodinou i přáteli. Na návštěvy jezdíme, návštěvy přijímáme, hostíme se navzájem, připravujeme typické slavnostní lahůdky. A k tomu patří i pár kapek alkoholu.

Tradičním českým nápojům jsme se věnovali dříve, v tomto článku proto vyrazíme do světa a přiblížíme, co se o svátcích pije v zahraničí. Přidáme samozřejmě podrobné recepty.

Tak na zdraví.

Amerika

Eggnog aneb americká varianta našeho vaječného likéru. Tuto sladkou, krémovou a skořicí provoněnou dobrotu určitě znáte – minimálně z amerických filmů i seriálů. V USA a Kanadě se totiž pije od Díkůvzdání až do konce roku, tedy zhruba měsíc.

Protože je ale eggnog opravdu hodně podobný tradičnímu vaječňáku, zkuste si spíše připravit variantu z Portorika: Coquito. Hlavním rozdílem je použití kokosového mléka.

Vyzkoušíte?

Připravte si:

  • 2 rozšlehané žloutky
  • 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 plechovku sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 hrnek bílého rumu
  • ½ hrnku vody
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Nad párou vymíchejte žloutky s neslazeným kondenzovaným mlékem a lehce povařte tak, aby vznikla hustší hmota. Směs následně přelijte do mixéru, přidejte kokosové mléko, sladké kondenzované mléko, vodu, rum a koření, vše pořádně promíchejte. Stačí zhruba půl minuty a voilá, je hotovo. Výsledek nalejte do lahve a nechte uležet přes noc v lednici.

To chilská Cola de mono je tradiční slavnostní pití podobné koktejlu White Russian.

Budete na ni potřebovat:

  • 2 lžičky mleté zrnkové kávy
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 5 lžic koňaku
  • hřebíček a skořice

Svařte mléko s kořením, přelejte přes kávu a nechejte asi 5 minut stát. Směs ještě přeceďte přes plátno, přidejte koňak a nechejte vychladit. Podávejte ve sklenicích, zdobte skořicí.

Evropa

Svařené víno

Dobrota známá po celém světě. A ještě aby ne, vždyť první zmínky o svařeném víně se datují už do dob starých Římanů.

Skoro každá evropská země má přitom svou vlastní verzi „svařáku“. Vybrali jsme proto hned čtyři varianty, které by vás mohly zaujmout.

Skandinávský Glögg je poněkud silnější.

Ingredience:

  • 1 lahev kvalitního červeného vína
  • ½ až 1,5 dl vodky
  • 2 hřebíčky
  • 2 ks skořice
  • ½ lžičky kardamomových semen
  • 1 dl hrozinek či sušených brusinek
  • hrst loupaných mandlí
  • cukr podle chuti

Víno svařte spolu s vodkou, kořením a cukrem, přidejte rozinky, případně brusinky. Hotovo. Nalijte do sklenic a ozdobte mandlemi a kousky pomeranče.

Vin brulé pochází z Itálie. Skvěle chutná, efektně se připravuje.

Budete na něj potřebovat:

  • kvalitní a silné červené víno (minimálně 14 % alkoholu)
  • cukr podle chuti
  • kůru z pomeranče a citronu (bez bílé slupky)
  • 1 kus skořice
  • 8–10 hřebíčků
  • špetku muškátového oříšku

Všechny ingredience přiveďte společně k varu a povařte. Jakmile se vůně a chutě začnou mísit, přiložte k hladině opatrně hořící špejli. Počkejte, až se alkohol vypálí – můžete podávat.

Německá feuerzangenbowle je kromě tradični chuti také o zážitku. I v tomto případě jde o svařené víno, připravuje se ale výrazně jiným způsobem. K přípravě budete potřebovat například kleště nebo jinou pomůcku, která udrží hořící a roztékající se homoli cukru nad vínem.

Na recept potřebujete:

  • lahev kvalitního červeného vína
  • 2 pomeranče
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 skořici
  • 8–10 hřebíčků
  • 2 dl rumu, ideálně 50 a více % alkoholu
  • cukrovou homoli

Pomeranč nakrájejte a spolu s kořením, citronovou šťávou dejte lehce povařit do červeného vína. Nad hrncem chytněte do kleští (dá se ale použít i řidší nehořlavé sítko) cukrovou kostku či kužel pokapaný rumem a opatrně zapalte. Cukr nechejte hořet a pomalu rozpouštět do vína.

Wassail z Velké Británie nezní moc anglicky – jedná se totiž o prastarý recept původem ještě ze severských zemí. Podobná verze tohoto nápoje se prý připravovala už ve středověku. 

I v tomto případě jde o horkou verzi svařeného vína, tentokrát ale hraje velkou roli cider.

Na recept potřebujete:

  • 1 l cideru
  • 0,5 l pomerančového džusu
  • 0,5 l ananasového džusu
  • 1 kus skořicové kůry
  • 3 kusy hřebíčku
  • cukr podle chuti
  • pomeranč nakrájený na plátky

Cider smíchejte s džusy, přidejte koření a společně vařte. Chvilku míchejte, oslaďte a dochuťte pomerančem. Vytáhněte koření a nalijte do sklenic nebo hrnečků.

Na zdraví.

Přivezli jste si z cest nějaký vánoční recept na drink? Podělte se o něj s námi třeba na Facebooku Alkohol.cz.