Co se pije o Vánocích ve světě?

17. 12. 2020

Vánoce jsou každoročně příležitostí pro setkání s rodinou a přáteli. Na návštěvy jezdíme, návštěvy přijímáme, hostíme se navzájem, připravujeme typické slavnostní lahůdky. A k tomu zpravidla servírujeme i nějakou tu alkoholickou dobrotu. Letošní rok je v mnoha ohledech trochu jiný. Ale nenechme si zkazit náladu a něco dobrého si připravme i jen tak pro sebe.

Tradičním českým nápojům jsme se věnovali dříve, v tomto článku proto vyrazíme do světa a přiblížíme, co se o svátcích pije v zahraničí. Přidáme samozřejmě podrobné recepty.

Tak na zdraví.

Amerika

Eggnog aneb americká varianta našeho vaječného koňaku. Tuto sladkou, krémovou a skořicí provoněnou dobrotu určitě znáte – minimálně z amerických filmů a seriálů. V USA a Kanadě se totiž pije od Díkůvzdání až do konce roku, tedy zhruba měsíc.

Protože je ale eggnog opravdu hodně podobný tradičnímu vaječňáku, zkuste si připravit exotičtější variantu z Portorika.  Hlavním rozdílem je použití kokosového mléka.

Coquito

Budete potřebovat:

  • 2 rozšlehané žloutky
  • 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 plechovku sladkého kondenzovaného mléka
  • 250 ml bílého rumu (třeba Havana Club)
  • 125 ml vody
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Postup:

Nad párou vymíchejte žloutky s neslazeným kondenzovaným mlékem a prohřejte, aby vznikla hustší hmota. Směs následně přelijte do mixéru, přidejte kokosové mléko, sladké kondenzované mléko, vodu, rum a koření, vše pořádně promíchejte. Stačí zhruba půl minuty a voilá, je hotovo. Výsledek nalijte do lahve a nechte uležet přes noc v lednici.

To tradiční chilský slavnostní nápoj se nápadně podobá koktejlu White Russian.

Cola de mono

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky mleté zrnkové kávy
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 5 lžic koňaku (třeba Courvoisier VS)
  • hřebíček a skořice

Postup:

Svařte mléko s kořením, přelijte přes kávu a nechejte asi 5 minut stát. Směs ještě přeceďte přes plátno, přidejte koňak a nechte vychladit. Podávejte ve sklenicích poprášené skořicí.

Evropa

Svařené víno

Dobrota známá po celém světě. A ještě aby ne, vždyť první zmínky o svařeném víně se datují už do dob starých Římanů.

Skoro každá evropská země má přitom svou vlastní verzi „svařáku“. Vybrali jsme proto hned čtyři varianty, které by vás mohly zaujmout.

Skandinávský Glögg je poněkud silnější.

Glögg

Budete potřebovat:

  • 1 láhev kvalitního červeného vína
  • ½ až 1,5 dl vodky (třeba Russian Standard)
  • 2 hřebíčky
  • 2 ks skořice
  • ½ lžičky kardamomových semen
  • 1 dl hrozinek či sušených brusinek
  • hrst loupaných mandlí
  • cukr podle chuti

Postup:

Víno prohřejte spolu s vodkou, kořením a cukrem těsně pod bodem varu, přidejte rozinky, případně brusinky. Hotovo. Nalijte do sklenic a ozdobte mandlemi a kousky pomeranče.

Vin brulé pochází z Itálie a stojí na mohutném červeném víně.

Vin brulé

Budete potřebovat:

  • silné červené víno (minimálně 14 % alkoholu, třeba Entrecôte Merlot Cabernet Syrah)
  • cukr podle chuti
  • kůru z pomeranče a citronu (bez bílé slupky)
  • 1 kus skořice
  • 8–10 hřebíčků
  • špetku muškátového oříšku

Postup:

Všechny ingredience přiveďte společně těsně k bodu varu. Jakmile se vůně a chutě začnou mísit, přiložte k hladině opatrně hořící špejli. Počkejte, až se alkohol vypálí – můžete podávat.

Feuerzangenbowle

Německá feuerzangenbowle je kromě tradični chuti také o zážitku. I v tomto případě jde o svařené víno, připravuje se ale výrazně jiným způsobem. Vyžaduje například kleště nebo jinou pomůcku, která udrží hořící a roztékající se homoli cukru nad vínem.

Budete potřebovat:

  • láhev kvalitního červeného vína
  • 2 pomeranče
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 skořici
  • 8–10 hřebíčků
  • 2 dl rumu, ideálně 50 a více % alkoholu (třeba Navy Island Navy Strength)
  • cukrovou homoli

Pomeranč nakrájejte a spolu s kořením, citronovou šťávou dejte prohřát do červeného vína. Nad hrncem chytněte do kleští (dá se ale použít i řidší nehořlavé sítko) cukrovou kostku či kužel pokapaný rumem a opatrně zapalte. Cukr nechte hořet a pomalu rozpouštět do vína.

Wassail

Wassail z Velké Británie nezní moc anglicky – jedná se totiž o prastarý recept původem ještě ze severských zemí. Podobná verze tohoto nápoje se prý připravovala už ve středověku.

I v tomto případě jde o horký kořeněný nápoj, tentokrát ale hraje hlavní roli jablečný cider (jak jste si mohli přečíst v našem článku, cider je totiž v Británii opravdu hodně populární a pije se na všechny způsoby).

Budete potřebovat:

  • 1 l cideru (třeba Kingswood Original)
  • 0,5 l pomerančového džusu
  • 0,5 l ananasového džusu
  • 1 kus skořicové kůry
  • 3 kusy hřebíčku
  • cukr podle chuti
  • pomeranč nakrájený na plátky

Postup:

Cider smíchejte s džusy, přidejte koření a společně vařte. Chvilku míchejte, oslaďte a dochuťte pomerančem. Vytáhněte koření a nalijte do sklenic nebo hrnečků.

Na zdraví.

Přivezli jste si z cest nějaký vánoční recept na drink? Podělte se o něj s námi třeba na Facebooku Alkohol.cz.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Russian Standard Original 1l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 389 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Courvoisier VS 0,7l 40%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 619 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem