Absint má za sebou léta dobrá i špatná. V devatenáctém století mu holdovala snad celá francouzská společnost včetně umělců jako Paul Verlaine, Vincent van Gogh nebo Oscar Wilde, ve století dvacátém byl zase většinu času zakázán. U nás do Čech zákaz nikdy nedorazil, a tak jsme se stali něco jako absintovou velmocí. Jen ten recept výroby byl trochu jiný.
Žufánci však navazují na původní tradici destilovaného absintu. Fenykl, anýz, pelyněk, kořen anděliky, meduňka, koriandr, rmenec sličný, puškvorec a yzop lékařský se tak nejprve macerují v kvalitním lihu z Kojetína. Až když se opravdu uvolní všechny vůně a chutě, přistupuje se k destilaci. Nakonec se ještě výsledek nechá několik měsíců uzrát. To aby se všechny chutě krásně spojily.
Díky tomu se v lahvi nachází parádně bohatý absint s krásně vyváženou strukturou. Opravdová dobrota hodna svatého Antonína. Od Žufánků můžete pořídit několik absinthů, které jsou jakž takž dostupné (ono ať už jde o limitku, nebo ne, všechno je hned pryč). Pak ale existují extra speciální edice, o kterých byste ani neměli vědět, a které lze vyhrát pouze v aukci. Takovou je právě Žufánek Absinthe Private Reserve 1yo s číslem 1/42, která byla určena výhradně pro osobní potřeby. Jenže když M. Žufánek schválil, mohla tahle lahev do aukce. O to větší šance pro vás získat Žufánkův poklad.