Rumy Zacapa patří mezi nejoblínější rumy na světě. Vyrábí se z panenského medu cukrové třtiny, nikoli z melasy. Zrají unikátním systémem solera v Guetemalských horách v nadmořské výšce 2333 m.n.m. v sudech z bílého dubu, ve kterých zrál bourbon, sherry, ale také portské, koňak nebo tokajské víno.
Historie rumu se začala psát ve městě Zacapa v roce 1976. Vše začíná již na polích cukrové třtiny. Zacapa se chlubí, že jejich plantáže jsou umístěny na nejlepším místě na světě. Pro fermentaci využívají kmen svých unikátních kvasinek, které si pěstují na ananasu. Vysoká nadmořská výška s teplotou okolo 17 stupňů a řidší vzduch zpomalují zrání a tím napomáhá zintenzivnit infuzi chuti z dubových sudů.
Zacapa centenario XO zraje 6-23 let systémem solera a následně 2 roky v sudech z francouzského dubu, kde dříve dřímal koňak. Blenduje se minimálně rok, aby byla dosažena perfektní rovnováha chuti a vůně. Barva je mahagonová s měděnými odstíny. Ve vůni vystupují tóny zralého dubu, spáleného karamele, burbonu, fajfkového tabáku, čokolády a lehké květinové tóny v závěru. Chuť je výrazně nasládlá, kořenitá, třešně v čokoládě, hnědý cukr, toffee, náznak cedru a tabáku. Závěr je dlouhý a hladký, sladký s vanilkou, kávou. Lehce sladký kouř, med a na patře vystupují lehké tóny marcipánu.
Vychutnejte si Zacapu Centenário XO v dárkovém balení s originálními skleničkami a “Old Edition” lahví, která byla nahrazena novou a proto se z ní stává zajímavá láhev pro sběratele.