Na etiketě dražené láhve čteme sebevědomé „Distilled and bottled at Yamazaki, the oldest distillery in Japan“. Na začátku její historie, jež začíná v roce 1921, stojí Šindžiró Torii. Když o tři roky později se měly zažehnout poprvé ohně pod periodickými destilačními kotli, držel takříkajíc zápalku v ruce jeho nejbližší spolupracovník a skutečný otec japonské whisky Masataka Taketsuru, absolvent chemických studií ve Skotsku, odkud si kromě znalostí výroby přivezl i manželku. První láhev whisky byla naplněna právě před devadesáti lety s etiketou Suntory Shirofuda (v překladu Bílá etiketa)!
The Yamazaki Single Malt Whisky Aged 12 Years představuje nejpevnější základ řady sladových whisky, jejíž definitivní počet edicí výrobce zásadně neuvádí. Zrají v nových sudech, i v sudech po bourbonu i sherry, překvapivě i v sudech po švestkovém likéru.
Vzhledem k tomu, že zásoby destilátů s uvedením délky zrání v důsledku neukojitelné poptávky po japonské whisky se tenčí, je možné, že další a další varianty budou na určitý počet let na trhu nedostupné. O to nadějnější je investiční potenciál každé z nich. O sběratelské nemluvě.
Hakushu 12y 0,7l 43%
Z Japonska k nám přivál “bílý pobřežní písek”. Takový je volný překlad názvu single malt whisky Hakushu 12 y.o., která zrála v amerických dubových sudech. Sudy vybral osobně Shinji Fukuyo – čtvrtý Mater Blender v historii destilérky Suntory.
Hakushu 12 y.o. má plnou a svěží ovocnou chuť s poměrně dlouhým závěrem, který doplňují tóny rašeliny, citrusů a sladkého koření. Tahle whisky z dílny Suntory se v téhle variantě už léta nevyrábí.