Na etiketě dražené láhve se dočtete: „Distilled and bottled at Yamazaki, the oldest distillery in Japan“. Na začátku její historie, jež začíná v roce 1921, stojí Šindžiró Torii. Když se měly o tři roky později zažehnout poprvé ohně pod periodickými destilačními kotli, držel takříkajíc zápalku v ruce jeho nejbližší spolupracovník a skutečný otec japonské whisky Masataka Taketsuru, absolvent chemických studií ve Skotsku, odkud si kromě znalostí výroby přivezl i manželku. První láhev whisky byla naplněna právě před devadesáti lety s etiketou Suntory Shirofuda (v překladu Bílá etiketa)!
Vzhledem k tomu, že zásoby destilátů s uvedením délky zrání v důsledku neukojitelné poptávky po japonské whisky se tenčí, je možné, že další a další varianty budou na určitý počet let na trhu nedostupné. O to nadějnější je investiční potenciál každé z nich. O sběratelské nemluvě.
Yamazaki Single malt Whisky 18y získala řadu světových cen, mezi ty nejzajímavější patří:
-
Gold Award (International Spirits Challenge, 2018)
-
Gold Award (World Whiskies Award, 2018)
-
Best Japanese Single Malt Whisky 13 to 20 Years (World Whiskies Awards, 2016)
-
Double Gold Medal Award (San Francisco World Spirits Competition, 2011, 2015)
-
Gold Award (International Spirits Challenge, 2013-2014)
-
Best Japanese Single Malt (World Whiskies Awards, 2015)