Vermut WTF od Martina Žufánka je raritou od začátku do konce. Jak sám říká, představuje reakci na vermuty turínského typu. Není brutálně sladký, protože Martinovi cukr začal vadit; podle jeho soudu zabíjí vůně i chutě.
Na začátku výrobního procesu stojí macerace devíti bylin v moravské vínovici z Veltlínského zeleného. Po dvou měsících byl macerát je fortifikován (zvýšeno % alkoholu), a to je u vermutu neobvyklé, destilátem bylin použitým na začátku.
Prototyp, jehož bylo naplněno pouze 136 láhví, je patrně na dlouhou dobu poslední aktivitou Martina Žufánka v této kategorii. Důvod je prostý: nákladová složka. Půllitrová láhev vychází na tisíc korun a to je pro český trh přeci jen zatím moc.
Dražená láhev je mimořádnou příležitostí získat produkt, jenž nemá a dlouho mít nebude obdobu.
A poznámku na závěr. Letos je tomu sto let od vzniku receptury koktejlu Negroni (gin, Campari Bitter, vermouth rosso). Představa, že někdo má šanci namíchat pouhých 25 porcí koktejlu (všechny přísady po 2 cl) ve složení, jež se hned tak nebude opakovat, je fascinující!
Láhev číslo 28.