Rumy Saint James se na Martiniku vyrábí již od r. 1765, kdy král Ludvík XIV. zakázal výrobu rumu ve Francii. Značka Saint James nacházela odbyt zejména v Nové Anglii, kde byl vůbec nejpopulárnějším západoindickým rumem.
V dnešní době je destilerie Sainte-Marie největší producent agricole rumu na Martiniku a až 90 % cukrové třtiny pro svou produkci získává ze svých pozemků o rozloze cca 250 ha přímo na ostrově. Fermentace zde trvá v průměru 36 hodin a probíhá ve 24 nerezových tancích o kapacitě 48 000 litrů. Stávající palírna je vybavena 6 nerezovými destilačními kolonami typu Creole.
Vydestilovaný rum o objemu alkoholu 70 – 73 % se přesunuje do obrovských nádrží, kde odpočívá 6 týdnů. Staření probíhá jednak v 60 kádích z francouzského dubu o kapacitě 33 000 litrů, nebo v dubových sudech (většinou ex bourbon) o objemu 220 litrů. Jak hrdě prohlašují zdejší starousedlíci, “All roads lead to rhum” (Všechny cesty vedou k rumu).
O nezávislé stáčírně Rum Shark
Spousta úžasných věcí na světě bývá z velké části dílem náhody, kdy byť sebemenší prvotní impuls dá vzniknout něčemu opravdu jedinečnému. A počátek Rum Shark byl také z velké části dílem podobné náhody.
Byla to totiž náhoda, že se spolu jednoho letního dne potkali Josef Janíček a Jiří Rábel. Josef se v té době již několikátým rokem věnoval sbírání a degustování rumů z celého světa, byl nedílnou součástí rumové komunity v ČR a především rumovým ambasadorem, který se nekompromisně zasazoval o rozšíření rumového povědomí a tvrdě bojoval za otevřenost, korektnost a autenticitu při výrobě, lahvování a prezentování rumových produktů. Jiří přišel na schůzku z pozice respektovaného a především v barové komunitě velmi uznávaného spolumajitele společnosti Ultra Premium Brands (UPB), která je již několik let leaderem v dovozu prémiového alkoholu do ČR.
Z původně seznamovací schůzky, od které ani jeden z účastníků neměl vysoké očekávání, se díky otevřenému a vstřícnému přístupu obou stran vyvinulo několikahodinové přátelské posezení. Jiří byl díky Josefovi vtažen do nitra české rumové komunity, pro kterou se nadchl tak výrazně, že se společně s Josefem domluvili na vytvoření prvního českého bottlera rumu.
Od prvopočátku je pro Rum Shark tou nejdůležitější zásadou stáčet jen ty nejlepší sudy, které se nám z Karibiku podaří „ulovit“. No a protože se lovení těch nejlepších sudů stalo poslání, zvolila si značka do znaku jednoho z nejobávanějších lovců světa.