Společnost Angostura byla založena v roce 1824, když německý lékař Johan Gottlieb Benjamin Siegert, chirurg angažovaný v Osvobozenecké armádě Simóna Bolívara, zakladatele státu Venezuela, zdokonalil směs aromatických bylin zvanou „Amargo Aromatico“, kterou používal ve své lékařské praxi. Proto, aby povzbudit chuť k jídlu a trávení nemocných vojáků.
Značka své jméno získala podle města Angostura, kam se přestěhoval lékař Siegert. Hlavní složkou jeho preparátů byl alkohol destilovaný z cukrové třtiny a suroviny pocházející z ostrova Trinidad. Brzy se stal známým nejprve po celé oblasti, poté po celé zemi. V 70. letech 19. století se tři synové Alfredo, Luis a Carlos přestěhovali na Trinidad. Tato další generace se stala průkopníkem značky tím, že vytvořila svůj vlastní rum. Tyhle rumy se nechávaly uzrát v sudech zakoupených od stávajících trinidadských palíren.
Rum Shark Angostura 2009 14y 66,8%
Tenhle rum z Tripletu Angostura je nejstarší. Byl destilovaný v roce 2009. Zrál 14 let ve znovunaplněném sudu po bourbonu, 5 let tropicky a 9 let kontinentálně. Tenhle ročník je plný tónů karamelu, flambovaných banánů, ředidla, sake, koření, vínovice, hořké čokolády, bylinek a spáleného dřeva.
Rum Shark Angostura 2010 13y 63,1%
Druhý rum byl destilovaný v roce 2010 a zrál celých 13 let ve znovunaplněných sudech po bourbonu. Z toho odpočíval 8 let v tropech a 5 let na kontinentu. Rum Shark Angostura 2010 voní po citrusech, medu, bylinkách, lučním kvítí, leštěnce, dřevě a černém čaji. V chuti ucítíte hořkou čokoládu, spálené dřevo, kávu, koření, sušené ovoce a kandované ovoce.
Rum Shark Angostura 2013 10y 57,8%
Tenhle nejmladší kousek prošel destilací v roce 2013. Zrál celkem 10 let ve znovunaplněných sudech po bourbonu, 8 let tropicky, 2 roky kontinentálně. Rum voní po višních, hořké čokoládě, tropickém ovoci, dubu, propolisu, trávě a vanilce. V chutě převládají náznaky hořké čokolády, spáleného dřeva, oleje, sušeného ovoce, grepu, mandlí, bylinek a tabáku.
O nezávislé stáčírně Rum Shark
Spousta úžasných věcí na světě bývá z velké části dílem náhody, kdy byť sebemenší prvotní impuls dá vzniknout něčemu opravdu jedinečnému. A počátek Rum Shark byl také z velké části dílem podobné náhody.
Byla to totiž náhoda, že se spolu jednoho letního dne potkali Josef Janíček a Jiří Rábel. Josef se v té době již několikátým rokem věnoval sbírání a degustování rumů z celého světa, byl nedílnou součástí rumové komunity v ČR a především rumovým ambasadorem, který se nekompromisně zasazoval o rozšíření rumového povědomí a tvrdě bojoval za otevřenost, korektnost a autenticitu při výrobě, lahvování a prezentování rumových produktů. Jiří přišel na schůzku z pozice respektovaného a především v barové komunitě velmi uznávaného spolumajitele společnosti Ultra Premium Brands (UPB), která je již několik let leaderem v dovozu prémiového alkoholu do ČR.
Z původně seznamovací schůzky, od které ani jeden z účastníků neměl vysoké očekávání, se díky otevřenému a vstřícnému přístupu obou stran vyvinulo několikahodinové přátelské posezení. Jiří byl díky Josefovi vtažen do nitra české rumové komunity, pro kterou se nadchl tak výrazně, že se společně s Josefem domluvili na vytvoření prvního českého bottlera rumu.
Od prvopočátku je pro Rum Shark tou nejdůležitější zásadou stáčet jen ty nejlepší sudy, které se nám z Karibiku podaří „ulovit“. No a protože se lovení těch nejlepších sudů stalo poslání, zvolila si značka do znaku jednoho z nejobávanějších lovců světa.