O edici Salto Angel
Vodopád Salto Ángel se stal ambasadorem prvního rumu Rum Shark z Venezuely. Počátky tohoto rumu sahají až do konce 18. století, kdy byla v hornaté části severní Venezuely založena usedlost, která se věnovala pěstování kávy, kakaa a cukrové třtiny. Rum se zde začal produkovat ve 30. letech 19. století a díky tomu se pyšní titulem nejstaršího rumu ve Venezuele. V dnešní době tuto nezávislou rodinnou společnost řídí již 5. generace a neustále dohlíží na dodržování tradičních postupů a hrdě na všechny své produkty umísťuje označení „Ron de Venezuela“.
Společnost má pod kontrolou všechny procesy výroby rumu (od sklizně cukrové třtiny až po lahvování). Melasu fermentují pomocí kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a pro destilaci používají zejména multikolonové zařízení, v němž produkují širokou paletu destilátů, od lehkých až po těžké. Ke staření nejvíce využívají ex-bourbonové sudy z amerického bílého dubu, ale najdete zde také sudy z francouzského dubu, ve kterých předtím zrály jiné ušlechtilé destiláty.
Rum Shark Era of Discovery Salto Angel 61,5% voní po tropickém ovoci, medu, citrusech, propolisu a víně. V chuti jsou cítit pomeranče, smetana, tropické ovoce, hořká čokoláda, spálené dřevo, koření a med. Rum Shark Era of Discovery Salto Angel 47% voní po ananasu, vanilce, čokoládě, tropickém ovoci a propolisu. V chuti převládají tóny citrusů, tropického ovoce, zázvoru, roibosu, medu a kakaa.
O nezávislé stáčírně Rum Shark
Spousta úžasných věcí na světě bývá z velké části dílem náhody, kdy byť sebemenší prvotní impuls dá vzniknout něčemu opravdu jedinečnému. A počátek Rum Shark byl také z velké části dílem podobné náhody.
Byla to totiž náhoda, že se spolu jednoho letního dne potkali Josef Janíček a Jiří Rábel. Josef se v té době již několikátým rokem věnoval sbírání a degustování rumů z celého světa, byl nedílnou součástí rumové komunity v ČR a především rumovým ambasadorem, který se nekompromisně zasazoval o rozšíření rumového povědomí a tvrdě bojoval za otevřenost, korektnost a autenticitu při výrobě, lahvování a prezentování rumových produktů. Jiří přišel na schůzku z pozice respektovaného a především v barové komunitě velmi uznávaného spolumajitele společnosti Ultra Premium Brands (UPB), která je již několik let leaderem v dovozu prémiového alkoholu do ČR.
Z původně seznamovací schůzky, od které ani jeden z účastníků neměl vysoké očekávání, se díky otevřenému a vstřícnému přístupu obou stran vyvinulo několikahodinové přátelské posezení. Jiří byl díky Josefovi vtažen do nitra české rumové komunity, pro kterou se nadchl tak výrazně, že se společně s Josefem domluvili na vytvoření prvního českého bottlera rumu.
Od prvopočátku je pro Rum Shark tou nejdůležitější zásadou stáčet jen ty nejlepší sudy, které se nám z Karibiku podaří „ulovit“. No a protože se lovení těch nejlepších sudů stalo poslání, zvolila si značka do znaku jednoho z nejobávanějších lovců světa.
A důkazem, že se jim lov moc daří, je edice RumShark Travellers 2007 14y, která pochází z méně známé destilérky Travellers. Ta vznikla jako bar, kde se prodávali nejrůznější importované likéry, piva a taky místní rum. V roce 1983 se nakonec Jaime Omario spojil s Luisem Albertem Espatem a společně ve městě Belmopan postavili destilerii, kterou zaregistrovali pod názvem Travellers. Ročně vyrobí zhruba 150 000 litrů čistého alkoholu a rum ke staření ukládají jednak ve skladech destilerie v Belmopanu a část také v Belize City. Blendování a lahvování pak probíhá přímo v Belize City.