Příběh Chalong Bay Rum Distillery
Na jihovýchodním pobřeží ostrova se rozprostírá zátoka Chalong Bay („Chalong“ v thajštině znamená „oslava“), která je od roku 2012 domovem Chalong Bay Rum Distillery. Tato destilerie si zakládá na tradiční řemeslné výrobě rumu přímo ze šťávy cukrové třtiny, kterou zde pěstují za pomoci plně přírodních, udržitelných postupů, bez použití umělých hnojiv a pesticidů. Rum vyrábějí v malých várkách v měděném, 800 litrovém destilačním zařízení typu „Alembic“ importovaném z Francie a destilace jedné várky trvá 24 hodin.
O značce Rum Shark
Spousta úžasných věcí na světě bývá z velké části dílem náhody, kdy byť sebemenší prvotní impuls dá vzniknout něčemu opravdu jedinečnému. A počátek Rum Shark byl také z velké části dílem podobné náhody.
Byla to totiž náhoda, že se spolu jednoho letního dne potkali Josef Janíček a Jiří Rábel. Josef se v té době již několikátým rokem věnoval sbírání a degustování rumů z celého světa, byl nedílnou součástí rumové komunity v ČR a především rumovým ambasadorem, který se nekompromisně zasazoval o rozšíření rumového povědomí a tvrdě bojoval za otevřenost, korektnost a autenticitu při výrobě, lahvování a prezentování rumových produktů. Jiří přišel na schůzku z pozice respektovaného a především v barové komunitě velmi uznávaného spolumajitele společnosti Ultra Premium Brands (UPB), která je již několik let leaderem v dovozu prémiového alkoholu do ČR.
Z původně seznamovací schůzky, od které ani jeden z účastníků neměl vysoké očekávání, se díky otevřenému a vstřícnému přístupu obou stran vyvinulo několikahodinové přátelské posezení. Jiří byl díky Josefovi vtažen do nitra české rumové komunity, pro kterou se nadchl tak výrazně, že se společně s Josefem domluvili na vytvoření prvního českého bottlera rumu.
Od prvopočátku je pro Rum Shark tou nejdůležitější zásadou stáčet jen ty nejlepší sudy, které se nám z Karibiku podaří „ulovit“. No a protože se lovení těch nejlepších sudů stalo poslání, zvolila si značka do znaku jednoho z nejobávanějších lovců světa.