Příběh destilérky Caroni
Společnost Angostura byla založena v roce 1824, když německý lékař Johan Gottlieb Benjamin Siegert, chirurg angažovaný v Osvobozenecké armádě Simóna Bolívara, zakladatele státu Venezuela, zdokonalil směs aromatických bylin zvanou „Amargo Aromatico“, kterou používal ve své lékařské praxi. Proto, aby povzbudit chuť k jídlu a trávení nemocných vojáků.
Značka své jméno získala podle města Angostura, kam se přestěhoval lékař Siegert. Hlavní složkou jeho preparátů byl alkohol destilovaný z cukrové třtiny a suroviny pocházející z ostrova Trinidad. Brzy se stal známým nejprve po celé oblasti, poté po celé zemi. V 70. letech 19. století se tři synové Alfredo, Luis a Carlos přestěhovali na Trinidad. Tato další generace se stala průkopníkem značky tím, že vytvořila svůj vlastní rum. Tyhle rumy se nechávaly uzrát v sudech zakoupených od stávajících trinidadských palíren.
V roce 1947 postavil vnuk Dr. Siegerta, Robert Sieger, spolu s Albertem Clydem Gomezem a Thomasem Gatcliffem první palírnu v Port Spain. A v roce 1949 byla založena společnost Trinidad Distillers Ltd, která se v následujících letech stala předním dodavatelem volně loženého rumu pro Trinidad a Tobago.
O značce Rum Shark
Spousta úžasných věcí na světě bývá z velké části dílem náhody, kdy byť sebemenší prvotní impuls dá vzniknout něčemu opravdu jedinečnému. A počátek Rum Shark byl také z velké části dílem podobné náhody.
Byla to totiž náhoda, že se spolu jednoho letního dne potkali Josef Janíček a Jiří Rábel. Josef se v té době již několikátým rokem věnoval sbírání a degustování rumů z celého světa, byl nedílnou součástí rumové komunity v ČR a především rumovým ambasadorem, který se nekompromisně zasazoval o rozšíření rumového povědomí a tvrdě bojoval za otevřenost, korektnost a autenticitu při výrobě, lahvování a prezentování rumových produktů. Jiří přišel na schůzku z pozice respektovaného a především v barové komunitě velmi uznávaného spolumajitele společnosti Ultra Premium Brands (UPB), která je již několik let leaderem v dovozu prémiového alkoholu do ČR.
Z původně seznamovací schůzky, od které ani jeden z účastníků neměl vysoké očekávání, se díky otevřenému a vstřícnému přístupu obou stran vyvinulo několikahodinové přátelské posezení. Jiří byl díky Josefovi vtažen do nitra české rumové komunity, pro kterou se nadchl tak výrazně, že se společně s Josefem domluvili na vytvoření prvního českého bottlera rumu.
Od prvopočátku je pro Rum Shark tou nejdůležitější zásadou stáčet jen ty nejlepší sudy, které se nám z Karibiku podaří „ulovit“. No a protože se lovení těch nejlepších sudů stalo poslání, zvolila si značka do znaku jednoho z nejobávanějších lovců světa.