Značka Zacapa je poměrně mladá (vznikla v roce 1976). Přesto si vydobila na rumové scéně významné postavení. Rumy jsou destilované z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny a zrají systémem Solera v nadmořské výšce 2 333 metrů v různých typech sudů. To pak mohou vzniknout takové speciality, jako jsou tyto dva rumy.
Ron Zacapa Heavenly Cask La Armonia 40%
Kolekce Ron Zacapa Heavenly Cask se zaměřuje na zkrocení chutí z různých sudů tak, aby si je užil každý milovník značky. Každé vydání edice zraje v jiném typu sudů – v dubových sudech po whiskey, ve vypálených dubových sudech po whiskey, v sudech po sherry a v sudech po Pedro Ximenez.
Rumy z edice Heavenly Cask dělá výjimečnými místo zrání. Nikde jinde nepanují tak specifické podmínky, jako ve vysoké nadmořské výšce, kde jsou uložené nejcennější nebeské soudky (heavenly casks). Master Blenderka rumu Zacapa Lorena Vasquez umí dokonale vystihnout duši Guatemaly s použitím rafinovaného procesu zrání.
Ron Zacapa La Armonia Heavenly Cask Collection je třetím pokračování čtyřdílné „nebeské kolekce”. Master Blenderka Lorena Vazquez stvořila luxusní blend rumů starých starých 6 až 24 let, který byl dotažený k dokonalosti v sudech Sherry Oloroso. V sudech se Ron Zacapa La Armonia vyladil do přepychové vůně s nádechem červených bobulí, pekanových ořechů a plodin, které hojně rostou v guatemalské krajině. V hedvábné chuti vládnou jemné tóny karamelu, vanilky, skořice a pražených mandlí. Tenhle prémiový rum si nejvíc vychutnáte v čisté podobě nebo na velké kostce ledu. Master Blenderka doporučuje La Armonii doprovodit karamelizovanými vlašskými ořechy se špetkou celerové soli.
Ron Zacapa Ambar 12yo 40%
Ron Zacapa Ambar je jedinečný 12letý rum, který také vytvořila Lorena Vásquez. Jako poctu sopkám Guatemaly. Sopečný popel totiž výrazně přispívá k úrodnodnosti půdy, která dává osobitou sladkost cukrové třtině používající se k výrobě rumu. Ron Zacapa Ambar je směs rumů starých od 4 do 12 let, které zrají systémem solera ve vysoké nadmořské výšce. V sudech po silné americké whiskey, v sudech po sherry Jerezz a ve vypálených sudech z amerického bílého dubu.
Ron Zacapa Ambar má měkkou vůni s tóny vanilky, másla, dřeva, pomerančové kůry, mandlí a skořice. V chuti převládá dřevitý nádech s pomerančovou kůrou, marcipánem a džemem. Závěr je suchý a dlouhý.