Majestátní pohoří Sierra Mazateca se nachází v severní části Oaxaca poblíž hranic Puebla. Tohle svěží a chladné tropické prostředí je ideální pro pěstování kávy, ovoce a cukrové třtiny. Zhruba 40 minut východně od Hautla de Jimenez byste našli v zastrčeném kaňonu palírnu Jose Luise, výrobce rumu Paranubes. Rodina Jose Luise vyrábí rumy Paranubes nejméně po 3 generace, přičemž jeho otec a dědeček ho učili řemeslu ve velmi mladém věku.
Kromě ovoce a čtyř odrůd kávy pěstuje Jose Luis na svých 14 hektarech 4 různé druhy cukrové třtiny: Caña Dulce, Caña Morada/Negra, Caña Dura a Caña Amarilla/Criolla. Rumy jsou vyrobeny převážně z Caña Criolla, ale obsahují směs různých druhů třtiny. Třtina se pěstuje ekologicky a sklízí se každoročně. Jeden hektar poskytuje dostatek třtiny na produkci asi 2 500 litrů ročně.
Když je třtina zralá a připravená ke sklizni, je nařezána a rozdrcena mechanickým lisem. Po odfiltrování dužiny zůstane 100% čistá třtinová šťáva. Po fermentaci a destilaci vznikají vynikající a originální rumy, mezi které patří také Paranubes Oaxaca Rum. Nápoj, který musíte vyzkoušet.