Destilérka Lochside má poměrně pohnutou historii. Pokud byste do oblasti Montrose cestovali v roce 2005, ještě byste budovu destilérky mohli vidět. Dokonce byste spatřili bílou vysokou věž, která byla součástí areálu. Jde o pozůstatek pivovaru, který tady byl před destilérkou od roku 1786 do 1957.
Tehdy budovy koupil Joseph Hobbs, který byl do té doby vlastníkem Ben Nevis. Hobbs strávil velkou část 40. let 20. století prací jako agent pro skotskou pobočku National Distillers of America, Train & Macintyre, a již dostal pod svou kontrolu dva lihovary na východním pobřeží – Glenury Royal a Glenesk.
Po koupi Lochside nainstalovat v roce 1961 destilační přístroj Coffey. Začal blendovat whisky, ale vyráběl také vlastní. V roce 1964 po jeho smrti byla výroba zastavena. Jeho syn udržel vlastnictví do roku 1973, kdy značku převzala španělská společnost Destilerias y Crianzas. Destilérka stále fungovala do 90. let 20. století. Po dalším prodeji nová společnost považovala Lochside za nadbytečnou a zásoby rozprodala. A v roce 2005 byly budovy zbourány.
Na scéně se však včas objevila nezávislá stáčírna Douglas Laing, která si míchá i svou vlastní whisky. Specializuje se na malé šarže skotských single malt whisky a sudy z Lochside se tak dostaly i do jejich hledáčku. Díky tomu teď můžete zabojovat o Old Douglas Laing Old Malt Cask 35y.