King Barley spirit je důkazem toho, že i v Čechách umíme dělat světovou whisky. Tradiční palírna v Těšeticích u Olomouce vyráběla whisky od 1973 do 1996. Po dlouhé pauze přichází renesance v podobě King Barley spirit 2 year old, která navazuje na dlouhodobou hanáckou tradici.
Původní receptura, suroviny, rmutovací a destilační postupy, původní sudy prošlé renovací… Výsledkem je sladový destilát King Barley spirit, který vyšel v edici 99 ručně číslovaných lahví.
Jak chutná pravá česká whisky? Bez nadsázky se může rovnat s kvalitními světovými značkami. Vždyť historie hanácká whisky odstartovala už v roce 1973 v Těšeticích u Olomouce. Místní pěstitelská pálenice byla přebudována na palírnu whisky podle skotského vzoru. Ve sladovně v Bruntálu vyráběli slad z hanáckého ječmene nakuřovaného rašelinou z jižních Čech. Ruku k dílu přidali jihomoravští bednáři, kteří dodali sudy.
Už první destilace přinesly velké úspěchy a výroba rostla. Whisky pod značkou King Barley si získala srdce konzumentů nejenom v Československu, ale sbírala ocenění v celém východním bloku. Vznikla další řada whisky s názvem Gold Cock.
Poslední destilace se uskutečnily v roce 1996. Naštěstí se v roce 2017 obnovila výroba a King Barley se vrací na scénu. S ještě většími ambicemi než kdysi: Vyrábět whisky světových parametrů. Limitka King Barley spirit 2 year old je první vlaštovkou, která věští velké úspěchy.