Glenmorangie Private Edition je řada doposud osmi plnění single malt Scotch whisky Glenmorangie, jež se liší druhem sudů, v nichž jednotlivé edice zrály. Jsou výsledkem dlouholetých experimentů Dr Billa Lumsdena, který se snaží se svým týmem odhalit, co dřevo s destilátem dovede.
2009 Sonnalta (ve skotské galeštině „štědrý“) zrála deset let v sudech po Bourbon whiskey a dozrávala další dva roky v sudech po sherry PX, vyrobeném z odrůdy Pedro Ximénez. Dr Bill Lumsden, plným titulem „Head of Whisky Creation“, ji nazval „prvním příspěvkem do našeho kabinetu kuriozit“.
Vzhledem k tomu, že Private Edition má bezpochyby značný sběratelský a investiční potenciál, rozšiřuji tento text o stručný přehled dalších sedmi položek. Považujte to za službu účastníkům našich aukcí:
2011 Finealta (ve skotské gaelštině „elegantní“) vyrobena podle receptury z archivu datované rokem 1903 (jako lehce rašelinná Glenmorangie Highland Single Malt byla podávána v londýnském hotelu Savoy v časech, kdy sladová skotská whisky ještě nepatřila mezi favority britské společnosti). Finealta zrála v sudech z amerického bílého dubu a v sudech po sherry oloroso.
2012 Artein (ve skotské galeštině „kámen“) zrála nejdříve v sudech po Bourbon whiseky a poté v sudech po toskánských vínech.
2013 Ealanta (ve skotské gaelštině „dovedný, důmyslný“) zrála devatenáct let v sudech z amerického bílého dubu, které vybral Dr Lumsden v Mark Twain National Forest v Missouri na začátku devadesátých let. Dřevo vysychalo dva roky pod širým nebem, než bylo použité k výrobě sudů, jež byly pro Ealantu použity poprvé.
2014 Companta (ve skotské galeštině „přátelství“) zrála v sudech z vína z Grand Cru poloh vinařství Clos de Tart a v sudech po sladkém fortifikovaném víně z Côtes du Rhône.
2015 Tùsail (ve skotské gaelštině „způsobující původ něčeho…“) je vzpomínkou na dnes již vzácnou odrůdu ječmene Maris Otter.
2016 Milsean (ve skotské gaelštině „sladké věci“) zrála nejdříve v sudech po Bourbon whiskey a poté po neurčenou dobu v sudech po hluboce vypálených sudech po červeném vínu z Portugalska.
2017 Bacalta (ve skotské gaelštině znamená „pečená“) zrála v sudech po fortifikovaném vínu madeira, a to po tzv. pečené odrůdě Malmsey (přes den vystavena slunečnímu žáru, v noci chladu).