Filipíny. Ostrovy, které prosluly nekonečnými plážemi plnými slunce, bezpočtem sopek a… famózní cukrovou třtinou. V rumech Don Papa se potkávají všechny tyto devízy. Tropické klima ostrova Negros, spolu s úrodnou vulkanickou půdou na úpatí hory Mt. Kanlaon se postaraly o skvělé podmínky pro růst cukrové třtiny. A ta dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších rumů, který vzdává hold filipínskému bojovníku za nezávislost, Papa Isiovi.
Třtina, která se používá pro výrobu Don Papa rumu, má výjimečně vysoký obsah cukru a výsledkem jejího zpracování je tekuté černé zlato. Melasa. Po fermentaci a destilaci přichází na řadu důkladný odpočinek v pečlivě vybrané kombinaci prvně plněných sudů po bourbonu a opálených sudech z amerického dubu. Vyšší teploty při zrání zařídí intenzivnější kontakt dřeva s rumem a výsledkem je intenzivní, bohatá chuť a temná barva. V poslední fázi se pak rum filtruje přes uhlí.
Do Papa je kromě klasické produkce pověstný limitovanými edicemi s různými finiši. Don Papa Port Cask vystupuje z řadu už propracovanou surrealistickou etiketou, která je protkaná exotidkými motivy vypodobňujícími úsklálí cesty objevitele Filipín. V roce 2021 uplynulo přesně 500 let od chvíle, kdy Magalhãese vstoupil na dosud neznámý ostrov… A vy se teď můžete cítit taky jako průkopníci, kteří vstupují na ostrov neobjevených vůní a chutí.