Filipíny. Ostrovy, které prosluly nekonečnými plážemi plnými slunce, bezpočtem sopek a… famózní cukrovou třtinou. V rumech Don Papa se potkávají všechny tyhle přednosti. Tropické klima ostrova Negros, spolu s úrodnou vulkanickou půdou na úpatí hory Mt. Kanlaon se postaraly o skvělé podmínky pro růst cukrové třtiny. A ta dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších rumů, který vzdává hold filipínskému bojovníku za nezávislost, Papa Isiovi.
Třtina, která se používá pro výrobu Don Papa rumu, má výjimečně vysoký obsah cukru a výsledkem jejího zpracování je tekuté černé zlato. Melasa. Po fermentaci a destilaci přichází na řadu důkladný odpočinek v pečlivě vybrané kombinaci prvně plněných sudů po bourbonu a opálených sudech z amerického dubu. Vyšší teploty při zrání zařídí intenzivnější kontakt dřeva s rumem a výsledkem je intenzivní, bohatá chuť a temná barva. V poslední fázi se pak rum filtruje přes uhlí.
Don Papa vydává výtečnou klasiku, ale také superprémiové edice, mezi které patří Don Papa Port Cask Quincentennial. Na celém světě je k dispozici pouze 500 ručně očíslovaných lahví. Edice je prezentována v exkluzivní lahvi, která je vyzdobená složitým a detailním surrealistickým designem.
Po přivonění vás omámí hluboké tóny lékořice, leštěného dubu, hořké čokolády a muscovado cukru, následované pikantními krvavými pomeranči, zralými červenými bobulemi a jemným tónem čerstvých vanilkových lusků. V chuti převládají tóny spáleného dubu, skořice, kávy arabica a karamelu. Závěr je výjimečně dlouhý, přetrvávající a suchý, s doznívajícími ozvěnami tmavého kakaového prášku a nádechem sušených fíků.