Rumový poklad z tropického ráje
Tahle edice pochází z destilerie Chamarel z exotického ostrova Mauricius. Patří mezi nemnoho producentů rumu schopných dohlížet na všechny fáze a procesy výroby. Kontrolují vše od pěstování cukrové třtiny až po staření rumu ve vlastních skladech. K unikátnosti rumu přispívá to, že palírna leží v úrodném údolí na jihozápadní části ostrova, 300 metrů nad hladinou Indického oceánu. Pro pěstování cukrové třtiny se tu využívá až 80 % veškeré orné půdy, která je díky vulkanickému původu obzvláště úrodná.
Fermentace rumu trvá 48 až 78 hodin. Ke šťávě z cukrové třtiny (nazývané „vesou“) při fermentaci přidávají kvasinky a filtrovanou vodu. Destilují jak kontinuálně, tak v kotlíkových destilačních přístrojích. Výsledný destilát se následně na minimálně 6 měsíců přesune do nerezových kádí, kde pozvolna získává svou kulatost a plnost. Poté ho k dalšímu zrání uloží v jednom ze dvou sklepů do sudů z amerického dubu, ve kterých předtím zrál bourbon.
Vlastní cukrové plantáže jako základ pro výrobu špičkového rumu
Destilérka Chamarel se nachází v jihozápadní části ostrova Mauricius, v srdci úrodného údolí. Stojí poblíž oblíbené turistické atrakce "Coloured Earths of Chamarel", cesta vedoucí k továrně je lemována obrovskými plantážemi cukrové třtiny, ta roste bok po boku s ananasovníky a jinými exotickými stromy. Díky Velier, že tenhle kousek můžete získat do sbírky nebo ho ochutnat.