Absinth má za sebou léta dobrá i špatná. V devatenáctém století mu holdovala snad celá francouzská společnost včetně umělců jako Paul Verlaine, Vincent van Gogh nebo Oscar Wilde, ve století dvacátém byl zase většinu času zakázán. K nám do Čech zákaz nikdy nedorazil, a tak jsme se stali něco jako absintovou velmocí. Jen ten recept výroby byl trochu jiný.
Žufánci však navazují na původní tradici destilovaného absinthu. Fenykl, anýz, pelyněk, kořen anděliky, meduňka, koriandr, rmenec sličný, puškvorec a yzop lékařský se tak nejprve macerují v kvalitním lihu z Kojetína. Až když se opravdu uvolní všechny vůně a chutě, přistupuje se k destilaci. Nakonec se ještě výsledek nechá několik měsíců uzrát. To aby se všechny chutě krásně spojily.
Žufánek má na svědomí celou řadu výjimečných absinthů. Ale tenhle rouge (červený) je velkou premiérou. Rouge absinthy byly populární už ve Francii 19. století, k jejich barvě se nejčastěji používal ibišek. U Žufánků sáhli po něčem unikátnějším a líbivějším – lesních borůvkám, které daly název i celému absintu.
Čeká vás silná nálož legendárního pelyňku od přátel z La Semila doplněná o krásnou ovocnou linku nejen z borůvek, ale také vínovice.