„V každou roční dobu můžeš vyrazit do přírody, a když není zkažená člověkem, všechny ty ladem ležící ingredience kolem tebe se ti najednou složí a ona ti nabídne třeba gin…” Popsal svůj přístup k výrobě destilátů jeden ze zakladatelů značky Landcraft, Ondřej Kopička. Přesně v tom je krása malé řemeslné palírny, která se zaměřuje na malé šarže ginů, whisky, likérů a dalšího alkoholu vyráběného z vlastního medu a lokálně dostupných, často zapomenutých surovin, jako je ovoce ze starých sadů nebo volně rostoucí byliny a koření.
Palírna jde ale ještě dál, za hranice běžného pojetí výroby destilátů. To se projevilo také v edici Absinthe Le Traditionnel. Nejde totiž v pravém slova smyslu o produkt Landcraft, i když “kus lihovaru” v něm samozřejmě najdete. Edice vzešla z touhy Petra Šlechty vytvořit absinthe podle svých představ, dát mu legální rámec a dostat ho do prodeje. Povedlo se. A to tak, že se vyprodal rychlostí blesku.
Petr Šlechta výrobu Absinthe Le Traditionnel popsal takto:
“Při tvorbě tohoto absinthu bylo hlavním cílem vystihnout ducha doby a ztvárnit verte absinthe ve své nejpřirozenější, a pro mě zatím nejpřitažlivější formě. Lhal bych, kdybych tvrdil, že při vývoji Tradicionelky jsem se neinspiroval dobovými postupy a konkrétními recepty, nicméně nebylo nikdy mým cílem vytvářet zde iluzi staletého nápoje. Tradiční v názvu odkazuje zejména na složení receptu, ve kterém nenajdete žádné exotické koření či květy ze vzdálených koutů světa. Za to vás ale jistě překvapí důrazem na kvalitu zpracování a opravdu pečlivou selekci použitých bylin. V tom je jeho největší kouzlo.”
Je na čase vyzkoušet, jaký Absinthe Le Traditionnel doopravdy je.