Za vznikem ginu Jíme Jih stojí spolek 4 jihočeských restaurací, který si říká Jíme Jih. Hostinec U Jiskrů ve Kbelnici, Sůl a řepa ve Strakonicích, Thir v Táboře a Klika v Českých Budějovicích. Mezi dvěma lockdowny se tahle parta rozhodla vytvořit vlastní unikátní nápoj, který by definoval Jihočeský kraj. Přizvali k sobě bylinkáře Karola Lesného a společně vyrazili do terénu. Vyšli ze znalosti regionu Novohradský hor, bylin, ovoce a koření, které tahle oblast nabízí. Celý nápad na vytvoření receptury ginu utvářeli společně během divoké dvoudenní sklizně podle toho, co mohla příroda v daný moment nabídnout.
Vznikl tenhle parádní řemeslný gin. Ten je ale korunovaný ještě provedením lahve. Designér a malíř skla František Jungvirt vytvořil již druhou limitovanou sérii ručně foukaných lahví z českého křišťálu. Dle svých slov se inspiroval příběhem spolku Jíme Jih a pro každý z podniků navrhl designovou lahev s broušenou bylinou, která je v ginu obsažena. Skvělý investiční kousek do vaší sbírky.