Tip na cestování za rumem - ostrov Madeira

15. 6. 2023 | Radek Navrátil
Kategorie: Rum

radek madeiraTento článek by mohl mít klidně 100 stran, na kterých bych popsal doslova každý krok našeho úžasného výletu na Madeiru. Ale pochybuji, že by ho někdo přečetl celý. A tak jsem se rozhodl, že vyselektuji z výletu jen to nejdůležitější pro rumového čtenáře. Další detaily mohu doplnit v odpovědích na komentáře na sociálních sítích nebo v soukromé komunikaci. Kontakt na mne naleznete jednoduše, třeba zde

​Článek jsem pro větší přehlednost rozdělil do 3 hlavních sekcí: Základní doporučení k cestě na Madeiru, Rumový festival, Rumové destilerie. Ke každé z destilerií pak připravuji samostatný text. Zaslouží si to, uvidíte. 

rumový festival

Základní doporučení k cestě na Madeiru

První otázka zní, kdy se na Madeiru vydat? Jelikož jsem na ostrově byl poprvé (a snad ne naposledy), mohu vám doporučit z vlastní zkušenosti zatím jen období Velikonoc. Je možné, že Madeira může být  v jiný čas krásnější, ale za sebe musím říct, že pro rumového milovníka jsme pro návštěvu nemohli vybrat lépe. Vyrazili jsem trochu netradičně na Velikonoční pondělí 10. dubna a vraceli jsme se o týden později 17. dubna. Jeden celý týden bohatě stačil, i když je pravdou, že bych tam pár dnů navíc určitě vydržel, a to s velkou radostí. 

Z hlediska počasí bylo brzké jarní období výborné. Teplota se pohybovala kolem 20 °C, takže ani moc horko, ani zima. Když zasvítilo slunce, bylo tepleji, ale člověk si stále mohl najít stín. Musím se přiznat, že až předposlední den, při téměř 25km túře, jsme se spálili. No, člověk se chybami stále učí.

festival madeira

Volba termínu cesty

A proč právě tenhle termín? Vůbec nejvýznamnějším faktorem pro volbu data, kdy se na Madeiru vydat, byl pro nás rumový festival, který se letos konal 11. – 16. dubna. A musím říct, že jsme nelitovali a vřele doporučuji plánovat tak, aby se váš pobyt ideálně kryl s celým průběhem festivalu. Rumový festival na Madeiře totiž není jen jeden či dva dny, jak  by si člověk mohl myslet. Trvá téměř celý týden. A věřte mi, že tam zavítáte téměř každý večer, poznáte spoustu milých lidí a domluvíte soukromé prohlídky destilerií.

A jelikož píši tento článek pro rumové milovníky a nadšence, tak je tu ještě jeden velmi důležitý faktor určující termín vašeho budoucího výletu. A tím je období sklizně cukrové třtiny. Kdo se ještě nesetkal, nebo nepoznal rumy z Madeiry, vězte, že se tam vyrábí z čerstvé třtinové šťávy, doslova ve stylu Agricole rumů. Madeira je jedním z několika ostrovů, které můžou oficiálně používat pro své rumy označení Agricole. Kdy probíhá sběr cukrové třtiny na Madeiře? Je to zhruba od poloviny března do konce května. Proč je to důležité? Právě proto, abyste mohli vidět destilerie v provozu. Pokud výlet naplánujete na začátek června, možná ještě uvidíte nějakou aktivní palírnu. Avšak při cestě mimo toto období se ochudíte o jeden z nejlepších rumových zážitků.

madeira festival

Doprava na místo a cestování po ostrově

Další důležitou otázkou je, kolik mne to bude stát? To je samozřejmě individuální. Běžná letenka se pohybuje zhruba okolo 11 tisíc Kč. V akci však může narazit na letenky i  pod cenou  5 tisíc Kč. Také záleží, zda máte v letence započítán odbavený kufr. Bude se vám hodit, můžete do něj totiž uložit své cenné suvenýry v podobě rumových lahví. Pokud kufr nebudete mít v ceně, ani si jej nedokoupíte, nezoufejte. Ještě vás čeká možnost nakoupit zajímavé rumy při odletu. Samozřejmě tam nenajdete všechny lahve, ale budete mít šanci pořídit minimálně základní verze rumů ze všech palíren.
Pro svobodu pohybu doporučuji pronájem automobilu. Úroveň a výkon auta zvolte podle počtu účastníků výletu. Kdo ještě nemá zkušenost s hornatým ostrovem, věřte, že zažijete plno strmých stoupání. Jelikož jsme byli jen 2, postačila nám nejzákladnější úroveň. Auto jsme si půjčili na 5 dnů a stálo nás to dohromady necelých 8 tisíc Kč. Půjčili jsme si auto zde - Funchal Drive. Vše bylo v pořádku. Po příletu vás na letišti vyzvedne minibus a zaveze do půjčovny. Raději si uložte telefonní číslo, kdybyste měli zpoždění nebo naopak přiletěli dříve. Velkou výhodou byla možnost vrácení auta přímo na pobočce ve Funchalu. 

jídlo na madeiře

potraviny na madeiře

 

Ubytování a jídlo na Madeiře

Zbývá ještě vyřešit jedno: kde se ubytovat? Vybírali jsme podle styčného bodu - rumového festivalu. Měli jsme velké štěstí, netušili jsme, že docházková vzdálenost budou jen 2 minuty. Samozřejmě není nutností být ubytován tak blízko, ale je to pohodlné při večerních návratech. Důležité však je, aby ubytování mělo možnost soukromého parkování, jelikož na ulicích je všude placené stání a bylo by poměrně těžké si hledat pokaždé místo. Ubytování stálo dohromady za jeden pokoj 10 tisíc Kč plus cca 900 Kč za parkování

Jídlo je na Madeiře úžasné. Musíte ochutnat portugalské koláčky Pastel de nata. A místní pečivo Bolo do caco, které bývá často naplněno masem nebo sýrem. Pečivo zde obecně mají velmi chutné a ráno ke snídani si jej určitě dopřejte. Madeiřané pijí kávu podobně jako Italové, takže očekávejte spíše chutné espresso. Určitě také vyzkoušejte místné mořské plody a ryby, třeba Filete de Espada. Restaurace jsme hledali v docházkové vzdálenosti a podle google reviews. Hodnocení vždy odpovídalo kvalitě. V restauracích se najíte od 6-7 eur až klidně po 20 eur. A nezapomeňte na široké spektrum místního ovoce. Nákupy v supermarketu jsou cenově obdobné jako u nás. Za jídlo a všelijaké pochutiny jsme za týden utratili každý zhruba 150 euro (cca 3 500 Kč), podotýkám že jsme jedli každý den alespoň jednou v restauraci. Další větší položkou budou lahve rumu, které počítejte v rozmezí zhruba od 30 do 90 eur. 

Celková cena je samozřejmě závislá na spoustě faktorů, může se pohybovat okolo 20 tisíc Kč, při troše štěstí a úsporné variantě klidně do 15 tisíc Kč nebo také naopak. Záleží, kde si najdete ubytování, zda si půjčíte auto, zda seženete letenku v akci, kde a jak se budete stravovat apod. Počítejte s cenou alespoň okolo 20 - 25 tisíc Kč.

Rumový festival na Madeiře

rum da madeira

Zdroj: Oficiální webové stránky Rum da Madeira

Rumový festival na Madeiře má trošku jiný styl, než jsme zvyklí. Hned po příletu na nás čekal stánek s rumem přímo na letišti, který sloužil k propagaci rumu a festivalu. Ten má pouze lokální vystavovatele a to přímo výrobce - rumové destilerie. Ve většině případů a ve většině času na stáncích naleznete přímo majitele palíren nebo osoby velmi zainteresované do výroby. Což je za mne osobně nespornou výhodou. Můžete si popovídat, proč a čím jsou oni zrovna unikátní. A při troše štěstí si domluvíte i privátní návštěvu palírny. 

Další výhodou je, že festival probíhá téměř celý týden a to každý den. Takže nevadí, když nepřiletíte na den přesně. Program většinou začínal v pozdním odpoledni semináři zaměřenými na místní produkci, v kombinaci například s doutníky nebo čokoládou nebo také na zajímavé téma, proč je důležité míti GI. Byly zde i koktejlové masterclass. Mezi osobnostmi se objevili se svou masterclass Ian Burrell nebo Peter Holland. Doporučuji si denní program, nebo spíše návrat, naplánovat podle seminářů. Některé se opakují, některé bohužel ne. Ve většině případů není třeba rezervace místa, avšak minimálně u párování doutníků a, tuším, že u párování čokolády byla zapotřebí e-mailová rezervace.

Po seminářích se můžete vydat mezi rumové stánky nebo spíše bary, kde ochutnáte širokou škálu rumů z jednotlivých palíren. Jak jsem zmínil výše, pro rum z Madeiry je typická výroba z čerstvé třtinové šťávy. Jen ať víte, co zhruba očekávat. Jelikož festival trvá po celý týden, nemusíte ochutnat vše v jeden večer. Což je také velkou výhodou. Klidně si ochutnávku rozplánujte na více dnů, věřte mi, že je to užitečné. A až vás  „přestanou bavit“ samotné rumy, každý nabízí ze svých rumů také osvěžující koktejly. Skoro všude můžete ochutnat místní koktejl Poncha

Místo, kde se koná festival je na pěkné pěší zóně. Je zde spoustu prostoru a jediná chvíle, kdy se budete trošku mačkat, je při večerní živé hudbě na parketu. Taktéž je příjemné přibalit si sebou pár doutníků a užít si pohodovou atmosféru v kombinaci s rumem. 

destilerie

destilerie na madeiře

Rumové destilerie 

Na ostrově je aktuálně 5 oficiálních palíren (oficiální seznam), které vyrábějí a jsou přístupné veřejnosti, některé jen po předešlé domluvě. Je zde také jedna palírna, Abel Fernandes, která aktuálně neprodukuje, avšak má nejstarší zásoby rumu na ostrově. Bez předešlé domluvy se do ní bohužel nedostanete. 

Na oficiální mapě producentů není zaznačena nejmladší palírna, Vinha Alta, tak jen ať na ni nezapomenete. Naleznete ji v okolí města Ponta do Sol. Když už tady budete, zeptejte se na „banánovici“. Nevěřili byste, jaká úžasná pálenka může vzniknout z banánů. 

V letošním roce přibyla nová značka madeirského rumu, Lombo do Lombo, která si svou třtinu nechává vydestilovat v palírně „O Reizinho“, takže tu případně nemusíte hledat. 

cukrová třtina

palírna na madeiře

madeira

Zdroj: Oficiální webové stránky Rum da Madeira

Tak tohle je souhrn cestovatelského typu na Madeiru. Doufám, že jsem vás trošku navnadil, a máte inspiraci pro plánování další dovolené. Madeiru mohu opravdu vřele doporučit. Oproti Karibiku je výhodou krátký let a oproti většině karibským ostrovů i platba eurem a telefonní tarif v rámci EU. Stejně tak možnost dovozu většího množství lahví. Mne teď​ ​čeká další úkol, a to sepsat vám návštěvu jednotlivých palíren. Tak brzy na viděnou u dalšího článku inspirovaného Madeirou.

Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz

Vyzkoušejte dobroty z článku

Saint James Cuvee 1765 6y 0,7l 42%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 099 Kč s DPH
Detail
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem