Recenze rumu Zacapa Heavenly Cask Collection La Pasión

19. 2. 2024 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

Recenze rumu Zacapa La PasionV roce 2020 přišla značka Zacapa s novou limitovanou edicí Heavenly Cask Collection. Od začátku byly v plánu 4 láhve, a to každý rok jiné lahvování. Hlavní myšlenkou je prezentace zrání v různých typech sudů. Každé vydání totiž dozrává v sudu jiném, a tak můžete očekávat pokaždé jinou vůni a chuť. V roce 2020 to byla první La Doma, o rok později El Alma, v roce 2022 La Armonía a v roce 2023 konečně vyšla i poslední lahev s názvem La Pasión. A o té bude nyní hlavně řeč! 

Značka Zacapa se pyšní několika zajímavými výrobními postupy. Vyrábí se v Guatemale z panenského medu cukrové třtiny, fermentuje několik dnů a destiluje na více než 20patrovém kolonovém destilační zařízení. Zrání probíhá v různých sudech v nadmořské výšce úctyhodných 2333 m.n.m. Dle hlavní master blenderky Loreny Vasquéz je tato nadmořská výška důležitá pro vytvoření jemného chuťového profilu rumu. Pokud by rum zrál v sudech v nižších nadmořských výškách, byl by ostřejší a dřevitější.

K sudům samotným: Zacapa používá opravdu pestrou škálu dubových sudů různě modifikovaných. Na mysli mám různé stupně vypálení, ale i rozdílnou předchozí náplň. Jsou to např. sudy po různých sherry, bourbonu, americké whiskey a dalších. 

Zacapa La Pasión je směs rumů zrajících od 6 do 24 let ve zmiňovaných sudech. Ty se totiž v průběhu zrání různě mění. Nicméně poslední rok rum dozrává v sudech po andaluském sherry Pedro Ximénez. Sherry spadá pod fortifikovaná vína a je poměrně ovocné a sladké. Tyto vlastnosti logicky předává i samotnému rumu.

Zacapa Heavenly Cask Collection La Pasión je rumem ve španělském stylu. Má tmavě načervenalou barvu, ve vůni je cítit sherry, třešně, čokoláda a med. Chuť to celé potvrzuje, možná se lehce přidávají pekanové ořechy. Z mého pohledu je poslední lahvování ze všech čtyř nejjemnější, subjektivně nejsladší, elegantní a velmi jednoduše pitelný rum. Vychutnejte si jej tedy při jakémkoliv delikátním zážitku!

Na zdraví!  

Vyzkoušejte dobroty z článku