Míchané nápoje, které vás zahřejí nejen o Vánocích

21. 12. 2015

Kombinace alkoholu s něčím teplým, sladkým a kořeněným je recept na to, jak se v sychravém počasí zahřát, aby vám bylo teplo na těle, ale i na duši. Vyzkoušejte jednu z osvědčených kombinací a hned máte i tip na pohoštění pro návštěvy.

Vánoční punč

Punč pochází původně z Indie, je to nápoj, který kombinuje alkohol, cukr, ovocné šťávy, vodu a čaj či koření.

Budeme potřebovat:

Rozinky namočíme na několik hodin do rumu. Čaj, víno, plátky citronu a koření v hrnci přivádíme k varu, ale těsně před varem sundáme z plotny. Punč se podává ve sklenicích, které odolají horkému nápoji. Ve sklenici vynikne jeho krásná barva. Rozinky s rumem rozdělíme do sklenic a zalijeme teplým nápojem, ze kterého jsme předem vyjmuli kousky koření.

Recepty na punč mají spoustu variant, místo vína se může použít voda, často se do něj také přidává třtinový cukr, který nápoj trochu přisladí. I kombinace koření se liší podle chuti, kromě skořice a hřebíčku je oblíbený také badyán, muškátový oříšek, kořen zázvoru. Kromě citronu můžeme ve směsi povařit i nakrájený pomeranč nebo jablko. Záleží jen na nás, jakým chutím dáváme přednost.

Horké mléko s rumem a skořicí

Mléko s medem je tradiční recept na dobrý a klidný spánek, mléko s rumem a skořicí je recept na vánoční pohodu.

Budeme potřebovat:

  • 800 ml plnotučného mléka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml rumu
  • mletá skořice

V hrnci přivedeme mléko téměř k varu, přidáme do něj vanilkový i třtinový cukr, promícháme. Ručním šlehačem mléko našleháme, pak do něj přidáme rum. Předem prohřáté hrnky nebo sklenice naplníme touto vyšlehanou směsí mléka, cukru a rumu a na vrch posypeme skořicí.