skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Jak správně skladovat pálenky? Rady a tipy
Přivezli jste si z palírny vlastní ovocnou pálenku a přemýšlíte, jak skladovat hruškovici, slivovici, meruňkovici nebo calvados, abyste si ho i za pár měsíců čí let mohli vychutnat v nejlepší formě? Po článku, který se věnoval archivaci lihovin a dalšího alkoholu obecně, se budeme věnovat konkrétně tekutému ovoci. Má totiž svá specifika.
Jak skladovat pálenky
Ať už jde o skladování slivovice, skladování hruškovice nebo jakékoli jiné -ice, zásadní je, jestli si tuhle dobrotu přivezete z palírny už naředěnou nebo v plné síle z destilačního zařízení. Většina palíren vám nabídne naředění a my doporučujeme její nabídky využít. Ušetříte si tím spoustu práce a odměřování.
První, co je třeba před samotnou archivací slivovice a dalších vysokoprocentních pálenek udělat, je, nechat je takzvaně vydýchat. Tahle fáze trvá zhruba čtrnáct dní, kdy byste alkohol měli uložit v otevřených nádobách naplněných zhruba do tří čtvrtin objemu. Ideální místo je ve sklepě nebo na jiném tmavém místě, kde je teplota kolem 15 stupňů bez výraznějších výkyvů. Při vyšších teplotách se zvyšuje odpar alkoholu.
Nádoby překryjte plátýnkem nebo gázou, aby se do nich nedostaly nečistoty ani hmyz. Během větrání se chuť pálenky lehce zakulatí a příjemně harmonizuje. Pak ji můžete směle uložit k dlouhodobější archivaci.
Archivace domácí pálenky
Stejně jako u ostatních druhů alkoholu, zejména toho vysokoprocentního, jako je například rum nebo whisky, i trvanlivost pálenky je při správném skladování téměř nekonečná. A jak skladovat slivovici a další tekuté dobroty, aby vám dělaly radost co nejdéle?
-
Plastové láhve, ve kterých jste si možná pálenku donesli z destilerie, rozhodně nejsou vhodné k dlouhodobému uložení. Vysokoprocentní alkohol s plastem reaguje a kromě nelibé pachuti by se do něj mohly uvolnit i nežádoucí chemické látky.
-
Pokud máte v plánu před archivací slivovice nebo jiné pálenky experimentovat se zráním v dřevěném sudu, volte méně výrazné dřevo. Vhodné jsou třeba sudy z jasanu nebo limousinského dubu, nevhodný je například modřín, který dodává výrazně terpentýnové tóny. Pokud netoužíte po výrazné tříslovině, můžete vnitřek sudu před plněním spařit. Zrát by pálenka měla alespoň po dobu jednoho roku, v našich podmínkách spíše k pěti letům..
-
Jakkoli se to může zdát nudné, nejvhodnější k dlouhodobému uskladnění pálenek je obyčejné sklo. Ať už v podobě láhví nebo velkých demižonů. Pokud vlastníte stylový opletený demižon, do kterého není vidět, věnujte extra péči jeho důkladnému vymytí, abyste měli jistotu, že v pálence nemáte extra obsah v podobě nánosu prachu či plísně.
-
Pohlídejte si teplotu skladování. Čím vyšší teplota, tím větší odpar.
-
Pokud váháte, čím alkohol v nádobách uzavřít, a můžete si vybrat, zvolte raději šroubovací uzávěr. Zejména při vyšší vzdušné vlhkosti, která ve sklepech není ničím neobvyklým, může začít korek plesnivět a znehodnotit obsah láhví.
Uložení průmyslově vyrobených pálenek
Pokud máte doma sbírku pálenek zakoupených třeba u nás na Alkohol.cz, ty už mají všechny tyto kroky dávno za sebou. Dodržujte při jejich skladování obecná pravidla pro uložení a archivaci destilátů a budou vždy připraveny k vychutnání.
Láhve skladujte nastojato na chladnějším místě s co nejstabilnější teplotou a bez přístupu slunečního světla. Ideální jsou pro takové účely skřínky s plnými dveřmi nebo alespoň police umístěné v temném koutě co nejdále od přímých zdrojů tepla.
Na zdraví!