Jak správně skladovat pálenky? Rady a tipy

16. 2. 2023

archivace slivovice

Přivezli jste si z palírny vlastní ovocnou pálenku a přemýšlíte, jak skladovat hruškovici, slivovici, meruňkovici nebo calvados, abyste si ho i za pár měsíců čí let mohli vychutnat v nejlepší formě? Po článku, který se věnoval archivaci lihovin a dalšího alkoholu obecně, se budeme věnovat konkrétně tekutému ovoci. Má totiž svá specifika.

jak skladovat slivovici

Jak skladovat pálenky

Ať už jde o​ skladování slivovice, skladování hruškovice nebo jakékoli jiné -ice, zásadní je, jestli si tuhle dobrotu přivezete z palírny už naředěnou nebo v plné síle z destilačního zařízení. Většina palíren vám nabídne naředění a my doporučujeme její nabídky využít. Ušetříte si tím spoustu práce a odměřování.

První, co je třeba před samotnou archivací slivovice a dalších vysokoprocentních pálenek udělat, je, nechat je takzvaně vydýchat. Tahle fáze trvá zhruba čtrnáct dní, kdy byste alkohol měli uložit v otevřených nádobách naplněných zhruba do tří čtvrtin objemu. Ideální místo je ve sklepě nebo na jiném tmavém místě, kde je teplota kolem 15 stupň​ů bez výraznějších výkyvů. Při vyšších teplotách se zvyšuje odpar alkoholu. 

Nádoby překryjte plátýnkem nebo gázou, aby se do nich nedostaly nečistoty ani hmyz. Během větrání se chuť pálenky lehce zakulatí a příjemně harmonizuje. Pak ji můžete směle uložit k dlouhodobější archivaci.

archivace pálenky

Archivace domácí pálenky

Stejně jako u ostatních druhů alkoholu, zejména toho vysokoprocentního, jako je například rum nebo whisky, i trvanlivost pálenky je při správném skladování téměř nekonečná. A jak skladovat slivovici a další tekuté dobroty, aby vám dělaly radost co nejdéle? 

  • Plastové láhve, ve kterých jste si možná pálenku donesli z destilerie, rozhodně nejsou vhodné k dlouhodobému uložení. Vysokoprocentní alkohol s plastem reaguje a kromě nelibé pachuti by se do něj mohly uvolnit i nežádoucí chemické látky.

  • Pokud máte v plánu před archivací slivovice nebo jiné pálenky experimentovat se zráním v dřevěném sudu, volte méně výrazné dřevo. Vhodné jsou třeba sudy z jasanu nebo limousinského dubu, nevhodný je například modřín, který dodává výrazně terpentýnové tóny​​. Pokud netoužíte po výrazné tříslovině, můžete vnitřek sudu před plněním spařit. Zrát by pálenka měla alespoň po dobu ​​jednoho roku, v našich podmínkách spíše k pěti letům..

  • Jakkoli se to může zdát nudné, nejvhodnější k dlouhodobému uskladnění pálenek je obyčejné sklo. Ať už v podobě​ láhví nebo velkých demižonů. Pokud vlastníte stylový opletený demižon, do kterého není vidět, věnujte extra péči jeho důkladnému vymytí, abyste měli jistotu, že v pálence nemáte extra obsah v podobě nánosu prachu či plísně.

  • Pohlídejte si teplotu skladování. Čím vyšší​ teplota, tím větší odpar. 

  • Pokud váháte, čím alkohol v nádobách uzavřít, a můžete si vybrat, zvolte raději šroubovací uzávěr. Zejména při vyšší vzdušné vlhkosti, která ve sklepech není ničím neobvyklým, může začít korek plesnivět a znehodnotit obsah láhví.

archivace lihoviny

Uložení průmyslově vyrobených pálenek

Pokud máte doma sbírku pálenek zakoupených třeba u nás na Alkohol.cz, ty už mají všechny tyto kroky dávno za sebou. Dodržujte při jejich skladování obecná pravidla pro uložení a archivaci destilátů a budou vždy připraveny k vychutnání. 

Láhve skladujte nastojato na chladnějším místě s co nejstabilnější teplotou a bez přístupu slunečního světla. Ideální jsou pro takové účely skřínky s plnými dveřmi nebo alespoň p​olice umístěné v temném koutě co nejdále od přímých zdrojů tepla.

Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Slivovice Zubří 0,5l 50%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 599 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Třešňovice 0,7l 42%
SKLADEM > 5 Ks 469 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem